Sos pieczeniowo – warzywny z pomidorami.

Często w domu jak smażymy lub pieczemy schab, surowy boczek lub wieprzową szynkę zostaje nam tłuszcz.

Jeżeli gotowe mięso wykorzystujemy do jedzenia na zimno to taki tłuszcz szkoda wyrzucać i po zalaniu go w garnku, w którym smażyliśmy mięso niewielką ilością gorącej wody możemy schować go w pojemniczku do zamrażarki, a następnie wykorzystać w późniejszym czasie na pieczeniowy sos do pulpetów, kotletów mielonych lub mięsa drobiowego smażonego soute.

W tym przepisie użyję właśnie takiego tłuszczu z odzysku.

Składniki:

– tłuszcz po smażeniu dowolnego mięsa ( 1 porcja tłuszczu )
– 2 średnie marchewki
– 1 średni seler
– 1 średni por
– 1 słoiczek smażonych pomidorów z Pudliszek
– mąka pszenna
– sól, pieprz czarny mielony, papryka słodka
– 1 litr przegotowanej gorącej wody

Sposób przygotowania:

Marchew i seler po obraniu trzemy na tarce z dużymi oczkami, a por drobno kroimy.

Na rozgrzany tłuszcz w garnku wrzucamy warzywa i smażymy je często mieszając około 5 minut.

Następnie zalewamy warzywa 1 l gorącej wody i dusimy na małym ogniu pod częściowym przykryciem około 10-15 minut.

Dodajemy smażone pomidory, które przecieramy przez sitko i ponownie dusimy całość około 5 minut doprawiając sos pod własny smak przyprawami.

Po tym czasie całość blendujemy i zagęszczamy dodatkowo sos “zaklepką” z mąki i zimnej wody ( 1 łyżka z górką mąki na 3/4 szklanki wody).

Po ponownym zagotowaniu i ewentualnym dodatkowym przyprawieniu pod własny smak sos jest gotowy.

Sos wykorzystujemy do eskalopek drobiowych, pulpetów lub kotletów mielonych.

Sosu z powyższego przepisu starczy na 4 większe filety z kurczaka co przełoży się na obiad na dwa dni dla 4 osób.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.