Krupczatkowe ciasto z czerwonymi porzeczkami.

We wszystkich moich przepisach jeżeli nie ma podanej wagi, a produkty odmierzam na szklanki to ma ona pojemność 250 ml.

Składniki:

– 1,5 szklanki mąki krupczatki
– 1 szklanka cukru
– 5 dużych jajek w temp. pokojowej
– 6 łyżek letniej wody
– 3 łyżki oleju
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżka octu jabłkowego
– 1/3 łyżeczki soli
– 400 g czerwonych porzeczek po obraniu lub porzeczko-agrestu

– dodatkowo aromat waniliowy ( kilka kropel )
– cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Żółtka oddzielamy od białek.

Do żółtek dodajemy wodę, cukier i miksujemy kilka minut, żeby dobrze napowietrzyć masę.

Dodajemy stopniowo ciągle miksując przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, olej oraz ocet.

Białka ubijamy na sztywną pianę dodając szczyptę soli, a pod koniec ubijania 1 łyżeczkę cukru (pamiętajmy, żeby końcówki do ubijania były czyste).

Do masy dodajemy białka, delikatnie mieszamy – na koniec dodajemy porzeczki i ponownie mieszamy.

Ciasto wlewamy do okrągłej formy (średnica 26 cm) wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.

Można też wlewać masę i na przemian posypywać owocami.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C ( góra – dół ) i pieczemy bez termo obiegu około 45 minut, na drugim stopniu od spodu piekarnika.

Po wystygnięciu możemy ciasto posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.