Krupczatkowe ciasto z czerwonymi porzeczkami. We wszystkich moich przepisach jeżeli nie ma podanej wagi, a produkty odmierzam na szklanki to ma ona pojemność 250 ml. Składniki: – 1,5 szklanki mąki krupczatki – 1 szklanka cukru – 5 dużych jajek w temp. pokojowej – 6 łyżek letniej wody – 3 łyżki oleju – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – 1 łyżka octu jabłkowego – 1/3 łyżeczki soli – 400 g czerwonych porzeczek po obraniu lub porzeczko-agrestu – dodatkowo aromat waniliowy ( kilka kropel ) – cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy wodę, cukier i miksujemy kilka minut, żeby dobrze napowietrzyć masę. Dodajemy stopniowo ciągle miksując przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, olej oraz ocet. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając szczyptę soli, a pod koniec ubijania 1 łyżeczkę cukru (pamiętajmy, żeby końcówki do ubijania były czyste). Do masy dodajemy białka, delikatnie mieszamy – na koniec dodajemy porzeczki i ponownie mieszamy. Ciasto wlewamy do okrągłej formy (średnica 26 cm) wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Można też wlewać masę i na przemian posypywać owocami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C ( góra – dół ) i pieczemy bez termo obiegu około 45 minut, na drugim stopniu od spodu piekarnika. Po wystygnięciu możemy ciasto posypać cukrem pudrem. Zobacz wpisy Previous PostRolady z fileta kurczaka nadziewane pieczarkami, młode kartofle z masłem i koperkiem oraz surówka z kiszonych ogórków i pomidorów.Next PostEskalopki z fileta kurczaka. 20 lipca 2020 Darek Ciasta z owocami Leave a comment
Dodaj komentarz