Kartofle gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, a następnie po odcedzeniu z wody studzimy.
Bób gotujemy w osolonej wodzie około 30 minut, a następnie odstawiamy je razem z wodą na około 20 minut i po tym czasie obieramy z łupin.
Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na maśle, a pod koniec smażenia przyprawiamy solą i pieprzem.
Kiełbasę kroimy w plasterki i smażymy na patelni z obu stron bez dodatku tłuszczu, a następnie odsączamy usmażoną kiełbasę z wytopionego tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Ser trzemy na tarce z dużymi oczkami i przyprawiamy go słodką papryką.
Do usmażonych pieczarek na patelni dokładamy bób, kiełbasę i pokrojone kartofle, a następnie całość podgrzewamy i mieszamy.
Przekładamy całość do podłużnego naczynia żaroodpornego lub jednorazowych foremek ( 4 szt. ) i wlewamy sos beszamelowy po czym wszystko mieszamy.
Na koniec wysypujemy na wierzch tarty ser.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 C i pieczemy bez termo obiegu ( góra-dół ) około 30 minut.
Dodaj komentarz