Zapiekanka z bobu, pieczarek, kiełbasy, kartofli, cheddara oraz sosu beszamelowego.

Składniki dla 4 osób:

– 1 kg bobu
– 600 g kiełbasy
– 500 g pieczarek
– 500 g kartofli po obraniu
– 400 g sera cheddar
– masło
– sól, pieprz czarny mielony, papryka słodka

Sos beszamelowy z przepisu poniżej, który możemy zrobić trochę gęstszy, więc dodajemy pół łyżki mąki więcej.

Sposób przygotowania:

Kartofle gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, a następnie po odcedzeniu z wody studzimy.

Bób gotujemy w osolonej wodzie około 30 minut, a następnie odstawiamy je razem z wodą na około 20 minut i po tym czasie obieramy z łupin.

Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na maśle, a pod koniec smażenia przyprawiamy solą i pieprzem.

Kiełbasę kroimy w plasterki i smażymy na patelni z obu stron bez dodatku tłuszczu, a następnie odsączamy usmażoną kiełbasę z wytopionego tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Ser trzemy na tarce z dużymi oczkami i przyprawiamy go słodką papryką.

Do usmażonych pieczarek na patelni dokładamy bób, kiełbasę i pokrojone kartofle, a następnie całość podgrzewamy i mieszamy.

Przekładamy całość do podłużnego naczynia żaroodpornego lub jednorazowych foremek ( 4 szt. ) i wlewamy sos beszamelowy po czym wszystko mieszamy.

Na koniec wysypujemy na wierzch tarty ser.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 C i pieczemy bez termo obiegu ( góra-dół ) około 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.