Zupa koperkowa z mięsnymi pulpecikami, kartoflami i marchewką.

Proporcje na około 6 l zupy.

Składniki na pulpeciki:

– 700 g mięsa wieprzowego ( szynka, łopatka )
– 1 większa cebula
– 1 jajko
– 2-3 łyżki kaszy manny lub bułki tartej
– pieprz czarny mielony, sól

Składniki na zupę:

– 1 kg kartofli po obraniu
– 5 średnich marchewek
– seler z liśćmi, 2 pietruszki (korzeń)
– sól, domowa jarzynka lub vegeta, 2 kostki rosołowe
– śmietana do zup 18 %  – 250 ml
– 2 większe lub lub 3 mniejsze pęczki koperku

– garnek 7 l

Sposób przygotowania:

Mięso mielimy, dodajemy drobno pokrojoną lub startą na małych oczkach cebulę, jajko, kaszę manną lub bułkę tartą. Przyprawiamy pieprzem oraz solą, a następnie wyrabiamy ręcznie i lepimy małe kulki wielkości orzecha włoskiego.

Kartofle obieramy ze skorki i kroimy w kostkę, marchewkę trzemy na tarce z dużymi oczkami, a koperek siekamy.

Do garnka z gotującą wodą (około 4,5 l wody) wrzucamy mięsne kulki, dodajemy 1 łyżkę soli i gotujemy na małym ogniu około 5-6 minut.

Dodajemy pietruszkę, seler i po kilku minutach gotowania pokrojone kartofle oraz marchewkę.

Następnie dodajemy 2 łyżki domowej jarzynki lub vegety oraz 2 kostki rosołowe i gotujemy na małym ogniu około 20 minut.

Wyciągamy seler i pietruszkę, dolewamy około 1 l gorącej wody i po ponownym zagotowaniu zabielamy zupę śmietaną oraz przyprawiamy dodatkowo pod własny smak jarzynką oraz solą.

Na koniec dodajemy posiekany koperek i po kilku minutach gotowania zupa jest gotowa.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.