Sos śmietanowy z pieczarkami, cebulą, marchewką oraz fasolką szparagową.

Składniki dla 6-8 osób:

– 600 g pieczarek
– 3 duże cebule
– 400 g fasolki szparagowej (może być świeża lub mrożona)
– 3 średnie marchewki
– 500 g śmietany 18 %
– mąka pszenna
– olej, masło
– sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
– gorąca przegotowana woda około 800 ml
– zimna woda 2/3 szklanki

Sposób przygotowania:

Pieczarki kroimy i smażymy na maśle, przyprawiając pod koniec solą i pieprzem.

Marchewkę kroimy w słupki i smażymy na niewielkiej ilości oleju około 5-6 minut, a następnie przyprawiamy pieprzem ziołowym i dodajemy mrożoną fasolkę szparagową (jeżeli używamy świeżej to wcześniej obgotowujemy ją około 5 minut).

Wszystko razem smażymy kolejne kilka minut.

Do większego garnka wkładamy podsmażone pieczarki, a na tej samej patelni smażymy cebulę dodając trochę oleju, którą wcześniej kroimy w kostkę i solimy.

Do garnka z pieczarkami dodajemy podsmażoną cebulę, a następnie przyprawiamy pieprzem ziołowym i chwilę dusimy na niewielkim ogniu.

Po kilku minutach dodajemy marchewkę z fasolką i całość zalewamy połową gorącej wody (około 400 ml).

Dusimy wszystko kilka minut i dodajemy resztę wody oraz śmietanę – jak zacznie się gotować to dusimy wszystko około 5-6 minut przyprawiając przyprawami według własnego smaku.

Rozprowadzamy 2 łyżki mąki w zimnej wodzie, żeby nie było grudek i mieszając cały czas wlewamy do garnka zagęszczając nasz sos.

Sos po ponownym zagotowaniu jest gotowy.

Do sosu można dodać również kalafiora, kalarepę oraz natkę pietruszki.

Sos możemy wykorzystać do ryżu, makaronu, dowolnej kaszy jako danie jarskie, albo do gotowanego, smażonego lub pieczonego mięsa drobiowego, wieprzowego lub mięsa z królika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.