Karminadle to śląska nazwa kotletów mielonych przygotowywanych najczęściej z mielonego mięsa wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub z mięsa króliczego.
Jagnięcina i baranina bardzo rzadko gości na naszych stołach, a szkoda, bo mięso jest bardzo smaczne.
Jak ktoś ma okazję kupić jagnięcinę to polecam zrobić mielone lub siekane kotlety.
Najlepiej kupić całą tuszę i wytrybować mięso, które możemy sobie podzielić na różne potrawy i zamrozić, a kości wykorzystać na wywar do zup.
Składniki:
– 800 g jagnięciny bez kości – 1 cebula – 3 ząbki czosnku – 1 jajko – 1 czerstwa duża bułka – mleko – bułka tarta – sól, pieprz czarny mielony – smalec wieprzowy lub olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
Mięso mielimy, bułkę namaczamy w garnuszku z mlekiem i przyciskamy czymś.
Cebulę kroimy w kostkę, solimy i smażymy na oleju do miękkości, a czosnek siekamy i rozcieramy z solą.
Do zmielonego mięsa dodajemy odciśniętą z mleka bułkę, usmażoną cebulę, czosnek, jajko i całość wyrabiamy ręcznie doprawiając solą i pieprzem – w trakcie mieszania najlepiej spróbować surowe mięso, czy jest dobrze doprawione.
Formujemy z masy mięsnej średniej wielkości kulki, a następnie obtaczamy je w bułce tartej i klepiemy na kotleciki.
Smażymy na smalcu lub oleju i odsączamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Dodaj komentarz