Sałata po śląsku ze szpyrkami i zalewką octową.

Składniki dla 4 osób:

– 2 większe sałaty masłowe

Składniki na zalewkę:

– 150 g wędzonego boczku
– 1 łyżka masła
– 500 ml przegotowanej gorącej wody
– 50 ml octu spirytusowego
– 2 łyżki cukru 
– pół łyżki soli, pieprz czarny mielony do smaku

Jeżeli ktoś chce mieć łagodniejszy smak zalewki to ocet spirytusowy może zastąpić winnym.

Sposób przygotowania:

Sałatę myjemy i osuszamy, a następnie liście sałaty rozrywamy na mniejsze kawałki i przekładamy do większej miski lub garnka.

Boczek kroimy w kostkę lub paseczki i smażymy w garnku z dodatkiem masła.

Jak się podsmaży to zalewamy go gorącą wodą i dodajemy cukier oraz sól i pieprz.

Po zagotowaniu wyłączamy palnik i dolewamy ocet, a następnie zalewkę odstawiamy do przestudzenia ( ma być letnio-ciepła ).

Po przestudzeniu zalewkę wlewamy do sałaty, a następnie całość mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut.

Zalewkę możemy zrobić w wersji bez boczku na samym maśle.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.