Skip to content
Składniki dla 4 osób:
– 2 większe sałaty masłowe
Składniki na zalewkę:
– 150 g wędzonego boczku
– 1 łyżka masła
– 500 ml przegotowanej gorącej wody
– 50 ml octu spirytusowego
– 2 łyżki cukru
– pół łyżki soli, pieprz czarny mielony do smaku
Jeżeli ktoś chce mieć łagodniejszy smak zalewki to ocet spirytusowy może zastąpić winnym.
Sposób przygotowania:
Sałatę myjemy i osuszamy, a następnie liście sałaty rozrywamy na mniejsze kawałki i przekładamy do większej miski lub garnka.
Boczek kroimy w kostkę lub paseczki i smażymy w garnku z dodatkiem masła.
Jak się podsmaży to zalewamy go gorącą wodą i dodajemy cukier oraz sól i pieprz.
Po zagotowaniu wyłączamy palnik i dolewamy ocet, a następnie zalewkę odstawiamy do przestudzenia ( ma być letnio-ciepła ).
Po przestudzeniu zalewkę wlewamy do sałaty, a następnie całość mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut.
Zalewkę możemy zrobić w wersji bez boczku na samym maśle.
Dodaj komentarz