Kurczak z rożna pieczony z miodem.

Często kupujemy gotowe kurczaki z rożna i często są one niedopieczone w środku lub po dowiezieniu do domu są już trochę wystudzone.

Poniżej mój sposób na odgrzanie takiego kupnego kurczaka w piekarniku w dniu zakupu lub na drugi dzień po przechowaniu w lodówce.

Tak szczerze, to na drugi dzień taki odgrzany kurczak mi smakuje bardziej.

Sposób przygotowania:

Kurczaka dzielimy na cztery części plus osobno skrzydełka i wykładamy na posmarowaną olejem blachę ( oleju minimalnie, żeby kurczak się nie przykleił za bardzo do blachy ).

Wkładamy blachę z kurczakiem do piekarnika nagrzanego na 180 C i pieczemy go około 15-20 minut w zależności od indywidualnych preferencji zarumienienia, a następnie wyciągamy blachę i piekarnik nastawiamy na 200 C.

Każdą część kurczaka smarujemy miodem i ponownie wkładamy do piekarnika na 5 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.