We wszystkich moich przepisach jeżeli nie ma podanej wagi, a produkty odmierzam na szklanki to ma ona pojemność 250 ml.
Przepis na dużą blachę o rozmiarach 40x25x7 cm – można użyć 1/3 lub 2/3 składników na mniejsze blachy
Składniki:
– 1 kg rabarbaru ( około 1,3 kg przed obraniem ) – 0,5 kg truskawek – 3 szklanki mąki pszennej tortowej lub orkiszowej białej – 1 i 1/2 szklanki cukru + 2-3 łyżki – około 15 łyżek oleju rzepakowego – 7 jajek – 3 łyżeczki proszku do pieczenia lub 2 proszku + 1 łyżeczka sody oczyszczonej – masło do posmarowania blachy – cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Rabarbar obieramy ze skórki, kroimy na kawałeczki 1-2 cm i zalewamy wrzątkiem na 30 sekund, a następnie odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy będzie już wystudzony to zasypujemy cukrem ( 2-3 łyżki ).
Jajka ( najlepiej żeby miały temp. pokojową ) z cukrem miksujemy około 10 minut, żeby dobrze napowietrzyć masę.
Mąkę odmierzamy w szklankach luźno i nie ubijamy jej – przesiewamy ją przez sitko i mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i powoli dosypujemy do masy cały czas miksując, a następnie dolewamy olej.
Ciasto ma być średnio gęste, ale jeżeli będzie nam się wydawało, że jest zbyt gęste to dolejmy podczas miksowania kilka łyżek letniego mleka.
Blachę smarujemy masłem i delikatnie obsypujemy mąką.
Wylewamy na blachę 2/3 ciasta i układamy gęsto kawałeczki rabarbaru (bez powstałego soku) – następnie wylewamy resztę ciasta i układamy na zmianę drugą warstwę rabarbaru oraz połówki truskawek.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C ( góra – dół ) i pieczemy bez termo obiegu około 60 minut, na drugim stopniu od spodu piekarnika.
Ciasto możemy sprawdzić “na suchy patyczek”, a jak wystygnie to możemy posypać je cukrem pudrem.
Widać gołym okiem,że ciasto jest smaczne i puszyste pieke w ciemno! 🙂
Proste do zrobienia i smaczne 🙂
Po jakim czasie można wyjąć ciasto z piekarnika ?
Możemy wyjąć od razu po upieczeniu – pozdrawiam Darek 🙂
Czy zamiast oleju moge użyć masło? Jeżeli tak to ile ?
Będzie inny smak ciasta, ale można użyć zamiast oleju 100-125 g masła, które roztapiamy, a następnie studzimy.
Wygląda super ja rabarbar mieszam z budyniem suchym i cynamonem odstawiam do lodówki na 2 h i do ciasta spróbujcie dziewczyny
👍 🙂