Placek warstwowy z rabarbarem i truskawkami.

We wszystkich moich przepisach jeżeli nie ma podanej wagi, a produkty odmierzam na szklanki to ma ona pojemność 250 ml.

Przepis na dużą blachę o rozmiarach 40x25x7 cm – można użyć 1/3 lub 2/3 składników na mniejsze blachy

Składniki:

– 1 kg rabarbaru ( około 1,3 kg przed obraniem )
– 0,5 kg truskawek
– 3 szklanki mąki pszennej tortowej lub orkiszowej białej
– 1 i 1/2 szklanki cukru + 2-3 łyżki
– około 15 łyżek oleju rzepakowego
– 7 jajek 
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia lub 2 proszku + 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– masło do posmarowania blachy
– cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Rabarbar obieramy ze skórki, kroimy na kawałeczki 1-2 cm i zalewamy wrzątkiem na 30 sekund, a następnie odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy będzie już wystudzony to zasypujemy cukrem ( 2-3 łyżki ).

Jajka ( najlepiej żeby miały temp. pokojową ) z cukrem miksujemy około 10 minut, żeby dobrze napowietrzyć masę.

Mąkę odmierzamy w szklankach luźno i nie ubijamy jej – przesiewamy ją przez sitko i mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i powoli dosypujemy do masy cały czas miksując, a następnie dolewamy olej.

Ciasto ma być średnio gęste, ale jeżeli będzie nam się wydawało, że jest zbyt gęste to dolejmy podczas miksowania kilka łyżek letniego mleka.

Blachę smarujemy masłem i delikatnie obsypujemy mąką.

Wylewamy na blachę 2/3 ciasta i układamy gęsto kawałeczki rabarbaru (bez powstałego soku) – następnie wylewamy resztę ciasta i układamy na zmianę drugą warstwę rabarbaru oraz połówki truskawek.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C ( góra – dół ) i pieczemy bez termo obiegu około 60 minut, na drugim stopniu od spodu piekarnika.

Ciasto możemy sprawdzić “na suchy patyczek”, a jak wystygnie to możemy posypać je cukrem pudrem.

8 komentarzy

  1. Wygląda super ja rabarbar mieszam z budyniem suchym i cynamonem odstawiam do lodówki na 2 h i do ciasta spróbujcie dziewczyny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.