Placki orkiszowe z serka homogenizowanego oraz sos truskawkowy.

Z poniższego przepisu wyjdzie 16 placków – na zdjęciach proporcje na 1,5 porcji z której wyszło 25 szt.

Składniki na placki:

– 200 – 220 g serka homogenizowanego + 1 łyżeczka cukru waniliowego lub serek homogenizowany o smaku waniliowym
– 2 jajka
– 1 szklanka białej mąki orkiszowej typ 500-600
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli
– olej rzepakowy
– kilka łyżek mleka

Mąkę orkiszową możemy zastąpić pszenną typ 450-500.

Sposób przygotowania:

Jajka mieszamy z serkiem, dodajemy mąkę, sól, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i ponownie mieszamy (mikserem).

Ciasto ma wyjść gęstsze od tego jakie robimy na naleśniki (jak jest za gęste to dolewamy trochę mleka).

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki z obu stron, a następnie odsączamy je z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Podajemy z cukrem pudrem lub sosem truskawkowym.

Składniki na sos truskawkowy:

– 450 g truskawek
– 3 łyżki cukru
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Truskawki myjemy, odrywamy szypułki, kroimy na ćwiartki i wrzucamy do garnka, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Skrobię rozprowadzamy sokiem z cytryny, dodajemy do truskawek i ponownie zagotowujemy. Odstawiamy do przestudzenia.

Sos truskawkowy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.