Placki orkiszowe z serka homogenizowanego oraz sos truskawkowy.
Z poniższego przepisu wyjdzie 16 placków – na zdjęciach proporcje na 1,5 porcji z której wyszło 25 szt.
Składniki na placki:
– 200 – 220 g serka homogenizowanego + 1 łyżeczka cukru waniliowego lub serek homogenizowany o smaku waniliowym – 2 jajka – 1 szklanka białej mąki orkiszowej typ 500-600 – 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli – olej rzepakowy – kilka łyżek mleka
Mąkę orkiszową możemy zastąpić pszenną typ 450-500.
Sposób przygotowania:
Jajka mieszamy z serkiem, dodajemy mąkę, sól, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i ponownie mieszamy (mikserem).
Ciasto ma wyjść gęstsze od tego jakie robimy na naleśniki (jak jest za gęste to dolewamy trochę mleka).
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki z obu stron, a następnie odsączamy je z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podajemy z cukrem pudrem lub sosem truskawkowym.
Składniki na sos truskawkowy:
– 450 g truskawek – 3 łyżki cukru – 2 łyżki soku z cytryny – 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Truskawki myjemy, odrywamy szypułki, kroimy na ćwiartki i wrzucamy do garnka, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Skrobię rozprowadzamy sokiem z cytryny, dodajemy do truskawek i ponownie zagotowujemy. Odstawiamy do przestudzenia.
Dodaj komentarz