Surówka z młodej kapusty, marchewek, selera i jabłek oraz oliwy z oliwek.

Składniki:

– młoda kapusta o wadze około 1 kg
– pół średniego selera
– 2 większe lub 4-5 mniejszych marchewek  
– 2 jabłka
– po 1/3 pęczka szczypiorku i koperku
– oliwa z oliwek, cukier, sok z połowy cytryny
– sól, pieprz czarny mielony

Surówki wystarczy na dwa dni dla 4 osób – możemy zrobić z połowy porcji, a pozostałą kapustę wykorzystać do zupy.

Sposób przygotowania:

Kapustę szatkujemy i wrzucamy do miski lub większego garnka, a następnie solimy ją, mieszamy i odstawiamy na 35-40 minut.

Po tym czasie kapustę odciskamy z powstałej wody.

Seler, marchewkę oraz jabłka po obraniu ze skórki trzemy na tarce z dużymi oczkami, a następnie skrapiamy wszystko sokiem z cytryny i dodajemy do kapusty.

Dodajemy również pokrojony szczypiorek oraz koperek i całość mieszamy.

Następnie wlewamy 4 łyżki oliwy z oliwek oraz po wymieszaniu dodajemy do smaku cukier.

Na koniec przyprawiamy jeszcze surówkę solą oraz pieprzem.

2 komentarze

  1. A ja właśnie do tej klasycznej surówki dodaję oliwę Monini Gran Fruttato, ponieważ dodaje delikatnej pikanterii. W ogóle do wielu surówek i sałatek dodaję właśnie tę oliwę. Jakoś mi odmieniła smak wszystkiego 🙂

    1. Na pierwszym miejscu u mnie jest olej rydzowy, a potem oliwy z oliwek, ale tej jeszcze nie degustowałem – muszę spróbować 🙂 Pozdrawiam Darek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.