Filet z indyka panierowany w jajkach oraz mące kukurydzianej.

Składniki:

– filet z indyka o wadze około 1 kg
– 3-4 jajka
– mąka kukurydziana  
– sól, pieprz czarny mielony
– olej rzepakowy

Z 1 kg mięsa wyjdzie nam około 8-10 kotletów.

Sposób przygotowania:

Filet po oczyszczeniu z błony kroimy na kotlety o grubości 1-1,5 cm, a następnie rozbijamy mięso tłuczkiem i przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem.

Kotlety z indyka panierujemy najpierw w mące kukurydzianej, a następnie w roztrzepanych jajkach i ponownie w mące kukurydzianej.

Smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu do ładnego zarumienienia, a następnie odsączamy gotowe kotlety z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.