Młoda kapusta panierowana w cieście z jajek i bułce tartej.

Składniki:

– 1 młoda biała kapusta o wadze około 1 kg
– 3 jajka
– mąka pszenna, mleko  
– 3 ząbki czosnku, koperek
– sól, pieprz czarny mielony
– bułka tarta
– olej rzepakowy, masło

Sposób przygotowania:

Kapustę obieramy z wierzchnich liści i kroimy na ćwiartki.

W większym garnku zagotowujemy wodę do której dodajemy sól oraz zgniecione ząbki czosnku.

Do gotującej wody dodajemy pokrojone ćwiartki kapusty, a następnie gotujemy na małym ogniu, pod lekkim przykryciem około 10 minut.

Po tym czasie wyciągamy delikatnie kapustę z wody i przekładamy na durszlak lub sito w celu odsączenia z wody i przestudzenia.

Jajka mieszamy z dwoma łyżkami mąki i dolewamy trochę mleka, żeby ciasto było średnio gęste, a następnie dodajemy 1 łyżkę posiekanego koperku oraz sól i pieprz do smaku.

Przestudzone i delikatnie odciśnięte z nadmiaru wody kawałki kapusty panierujemy w cieście oraz bułce tartej.

Smażymy kapustę z każdej strony do zarumienienia na oleju rzepakowym z dodatkiem płaskiej łyżki masła.

Jeżeli mamy zamiar zjeść kapustę bez dodatków to 4 kawałki starczą dla 2-3 osób.

Natomiast jeżeli zjemy ją z kartoflami to dla 1 osoby wystarczy jedna ćwiartka.

Możemy zrobić z połowy kapusty, jednej lub trzech ćwiartek, a resztę kapusty wykorzystać do surówki lub zupy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.