Kapustę obieramy z wierzchnich liści i kroimy na ćwiartki.
W większym garnku zagotowujemy wodę do której dodajemy sól oraz zgniecione ząbki czosnku.
Do gotującej wody dodajemy pokrojone ćwiartki kapusty, a następnie gotujemy na małym ogniu, pod lekkim przykryciem około 10 minut.
Po tym czasie wyciągamy delikatnie kapustę z wody i przekładamy na durszlak lub sito w celu odsączenia z wody i przestudzenia.
Jajka mieszamy z dwoma łyżkami mąki i dolewamy trochę mleka, żeby ciasto było średnio gęste, a następnie dodajemy 1 łyżkę posiekanego koperku oraz sól i pieprz do smaku.
Przestudzone i delikatnie odciśnięte z nadmiaru wody kawałki kapusty panierujemy w cieście oraz bułce tartej.
Smażymy kapustę z każdej strony do zarumienienia na oleju rzepakowym z dodatkiem płaskiej łyżki masła.
Jeżeli mamy zamiar zjeść kapustę bez dodatków to 4 kawałki starczą dla 2-3 osób.
Natomiast jeżeli zjemy ją z kartoflami to dla 1 osoby wystarczy jedna ćwiartka.
Możemy zrobić z połowy kapusty, jednej lub trzech ćwiartek, a resztę kapusty wykorzystać do surówki lub zupy.
Dodaj komentarz