Kapusta młoda na gęsto z kiełbasą, pomidorami i koperkiem.

Składniki:

– 2 większe młode kapusty
– 800 g ulubionej kiełbasy
– 2 puszki pomidorów bez skórki lub 8 większych świeżych pomidorów, które należy sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki oraz wyciąć z nich gniazda nasienne – ja użyłem 800 g pomidorów bez skórki z domowej spiżarni  
– 2 pęczki koperku
– sól, pieprz czarny mielony, cukier, pieprz ziołowy, kminek mielony
– liść laurowy, ziele angielskie
– masło, mąka pszenna lub orkiszowa

Sposób przygotowania:

Kapustę szatkujemy i wrzucamy do większego garnka, a następnie solimy ją, mieszamy i odstawiamy na 35-40 minut.

Kiełbasę kroimy w kostkę ( jak się uda to można ściągnąć z niej skórkę przed pokrojeniem ).

Pomidory blendujemy, a koperek  siekamy.

Odciskamy kapustę i wylewamy powstałą wodę, a następnie przygniatamy całą dłonią kapustę w garnku i zalewamy zimną wodą (około 1 cm powyżej kapusty).

Dodajemy kilka listków laurowych oraz kilka kulek ziela angielskiego i gotujemy na małym ogniu.

Gdy kapusta będzie na pół twarda, dodajemy kiełbasę oraz pomidory i dalej dusimy.

W międzyczasie dodajemy przyprawy (pieprz czarny mielony, cukier, pieprz ziołowy, kminek i sól) w ilości według własnego uznania i smaku (trzeba po prostu próbować).

Na koniec gdy kapusta będzie już miękka dodajemy zasmażkę, którą robimy z 80 g masła i 3-4 płaskich łyżek mąki.

Po około 2-3 minutach dodajemy posiekany koperek i po chwili potrawa jest gotowa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.