Kapusta młoda na gęsto z kiełbasą, pomidorami i koperkiem.

Składniki:

– 2 większe młode kapusty
– 800 g ulubionej kiełbasy
– 2 puszki pomidorów bez skórki lub 8 większych świeżych pomidorów, które należy sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki oraz wyciąć z nich gniazda nasienne – ja użyłem 800 g pomidorów bez skórki z domowej spiżarni  
– 2 pęczki koperku
– sól, pieprz czarny mielony, cukier, pieprz ziołowy, kminek mielony
– liść laurowy, ziele angielskie
– masło, mąka pszenna lub orkiszowa

Sposób przygotowania:

Kapustę szatkujemy i wrzucamy do większego garnka, a następnie solimy ją, mieszamy i odstawiamy na 35-40 minut.

Kiełbasę kroimy w kostkę ( jak się uda to można ściągnąć z niej skórkę przed pokrojeniem ).

Pomidory blendujemy, a koperek  siekamy.

Odciskamy kapustę i wylewamy powstałą wodę, a następnie przygniatamy całą dłonią kapustę w garnku i zalewamy zimną wodą (około 1 cm powyżej kapusty).

Dodajemy kilka listków laurowych oraz kilka kulek ziela angielskiego i gotujemy na małym ogniu.

Gdy kapusta będzie na pół twarda, dodajemy kiełbasę oraz pomidory i dalej dusimy.

W międzyczasie dodajemy przyprawy (pieprz czarny mielony, cukier, pieprz ziołowy, kminek i sól) w ilości według własnego uznania i smaku (trzeba po prostu próbować).

Na koniec gdy kapusta będzie już miękka dodajemy zasmażkę, którą robimy z 80 g masła i 3-4 płaskich łyżek mąki.

Po około 2-3 minutach dodajemy posiekany koperek i po chwili potrawa jest gotowa.

4 komentarze

    1. Można bez, chociaż oprócz zagęszczenia stracimy też pewien smaczek, który daje nam zasmażka. Jeżeli zrobimy bez zasmażki to musimy na początku wlać mniej wody, żeby potrawa na końcu nie była zbyt wodnista. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.