Zupa szczawiowa z kartoflami i jajkami.

Składniki na 3,5 l zupy:

– szczaw w słoiku ( 350 ml ) lub około 0,5 kg świeżego
– większy kawałek kości ze schabu lub mniejszy kawałek i szyjka indycza
– pietruszka, pół selera
– 2 średnie marchewki lub 4 mniejsze
– 6 większych kartofli
– 125 ml śmietany 18 %
– sól, domowa sproszkowana jarzynka lub zamiennik typu Vegeta

Sposób przygotowania:

Jeżeli użyjemy świeży szczaw to dokładnie go myjemy, odrywamy łodyżki i kroimy w paseczki.

Do garnka z 4 l wody wrzucamy wieprzową kość, seler i pietruszkę, a następnie wsypujemy 1 łyżeczkę soli i gotujemy około 40 minut zbierając powstałą szumowinę.

Następnie dodajemy 1 łyżkę jarzynki i wrzucamy pokrojone w kostkę kartofle i pokrojoną w słupki marchewkę.

Gotujemy, aż warzywa zmiękną i wyciągamy seler oraz pietruszkę, a do zupy dodajemy świeży szczaw lub wykorzystujemy szczaw ze słoika.

Po zagotowaniu przyprawiamy jeszcze zupę pod własny smak.

Jeżeli jest dla nas mało kwaśna to można dodać trochę skoku z cytryny.

Następnie odlewamy trochę zupy do miski, dodajemy śmietanę i całość mieszając wlewamy z powrotem do zupy.

Po zagotowaniu zupa szczawiowa jest gotowa i podajemy ją z ugotowanym jajkami.

Poniżej przepis na szczaw do słoików:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.