Mizeria z ogórków, rzodkiewek, szczypiorku i śmietany.

Składniki dla 4 osób:

– 3 ogórki szklarniowe lub 8 większych gruntowych
– 8 rzodkiewek
– mały pęczek szczypiorku  
– płaska łyżka siekanego koperku
– sól, pieprz czarny mielony
– gęsta śmietana

Sposób przygotowania:

Ogórki obieramy ze skórki i kroimy na tarce, na plasterki.

Na tej samej tarce kroimy również rzodkiewkę.

Szczypiorek drobno kroimy, a koperek siekamy.

Należy pamiętać o tym, aby obierając ogórki zawsze zaczynać od ich jaśniejszej strony – ciemniejszy koniec ogórka jest bowiem gorzki i gdy będziemy nożem zaczynać od tamtej strony to rozciągniemy ten gorzki smak po całym warzywie.

Ogórki solimy, mieszamy i odstawiamy na 15 minut, żeby puściły wodę (jej nadmiar w połączeniu ze śmietaną lub jogurtem psuje cały smak mizerii).

Z ogórków zlewamy nadmiar wody, ale nie odciskamy zbyt mocno, dodajemy rzodkiewkę, szczypiorek, koperek oraz 2-3 łyżki gęstej śmietany.

Zamiast śmietany możemy wykorzystać jogurt grecki w całości lub zmieszać go pół na pół ze śmietaną.

Następnie mizerię przyprawiamy pieprzem i solą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.