– 1,2 kg schabu bez kości – bułka tarta, jajka – sól, pieprz czarny mielony – 1 l oleju rzepakowego
– maślanka
Sposób przygotowania:
Schab kroimy na 10 porcji, wkładamy do miski, a następnie zalewamy maślanką i wkładamy do lodówki na noc.
Na drugi dzień schabu nie płuczemy, tylko wycieramy z maślanki papierowymi ręcznikami i każdy kawałek kroimy w połowie, ale nie do końca, żeby powiększyć nasz kotlet.
Każdy kawałek mięsa rozbijamy tłuczkiem, solimy i doprawiamy pieprzem.
Na każdy kawałek schabu nakładamy farsz i zawijamy mięso w kopertę, a następnie obtaczamy w rozmieszanych jajkach i bułce tartej.
Pieczarkowce smażymy po kilka sztuk na głębokim i gorącym oleju, a następnie po zarumienieniu i wyciągnięciu z tłuszczu przekładamy na blaszkę, którą wkładamy do nagrzanego piekarnika (150 C) na około 15-20 minut, żeby mięso doszło.
Poniżej do wyboru dwa przepisy na farsz, który możemy wykorzystać do nadziewania mięsa. W przepisie wykorzystano farsz z cheddarem.
Dodaj komentarz