Pieczarkowce wieprzowe ze schabu.

Składniki:

– 1,2 kg schabu bez kości
– bułka tarta, jajka
– sól, pieprz czarny mielony
– 1 l oleju rzepakowego

– maślanka

Sposób przygotowania:

Schab kroimy na 10 porcji, wkładamy do miski, a następnie zalewamy maślanką i wkładamy do lodówki na noc.

Na drugi dzień schabu nie płuczemy, tylko wycieramy z maślanki papierowymi ręcznikami i każdy kawałek kroimy w połowie, ale nie do końca, żeby powiększyć nasz kotlet.

Każdy kawałek mięsa rozbijamy tłuczkiem, solimy i doprawiamy pieprzem.

Na każdy kawałek schabu nakładamy farsz i zawijamy mięso w kopertę, a następnie obtaczamy w rozmieszanych jajkach i bułce tartej.

Pieczarkowce smażymy po kilka sztuk na głębokim i gorącym oleju, a następnie po zarumienieniu i wyciągnięciu z tłuszczu przekładamy na blaszkę, którą wkładamy do nagrzanego piekarnika (150 C) na około 15-20 minut, żeby mięso doszło.

Poniżej do wyboru dwa przepisy na farsz, który możemy wykorzystać do nadziewania mięsa. W przepisie wykorzystano farsz z cheddarem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.