Farsz z pieczarek i cebuli.

Składniki:

– 1,2 kg pieczarek
– 2 większe cebule
– sól, pieprz czarny mielony
– masło, olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Pieczarki po oczyszczeniu i wypłukaniu trzemy na tarce z dużymi oczkami, a następnie smażymy na patelni. Pieczarki szybko puszczą wodę, więc na początku nie trzeba dodawać tłuszczu.

Smażymy do czasu, aż cała woda wyparuje.

W międzyczasie jak smażą się pieczarki smażymy na osobnej patelni, na niewielkiej ilości oleju pokrojoną w kostkę i posoloną cebulę.

Do gotowych pieczarek dodajemy usmażoną cebulę oraz 50 g masła i całość razem smażymy przyprawiając solą i pieprzem.

Gotowy farsz po wystudzeniu możemy wykorzystać jako nadzienie do pierogów, uszek, knedli, pyz, krokietów, naleśników, pasztecików, domowych hot dogów, tostów, bułek drożdżowych, wydrążonej cukinii do zapiekania lub do faszerowania mięsnych rolad.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.