Młoda kapusta z majonezem.

Składniki dla 3-4 osób:

–  1 większa młoda kapusta biała o wadze około 1,3 kg
–  1 łyżka majonezu
–  sól, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Kapustę obieramy z wierzchnich liści, a następnie szatkujemy.

Gotujemy ją na dwa razy.

Wrzucamy kapustę do gotującej się wody ( 4 litry ) i po ponownym zagotowaniu wody gotujemy na niewielkim ogniu około 4 minuty.

Następnie odcedzamy i zalewamy świeżą gorącą przegotowaną wodą ( 3 litry ) i dodajemy 3 łyżeczki soli – po ponownym zagotowaniu gotujemy znów około 4 minuty i przelewamy kapustę na durszlak lub sito.

Odstawiamy kapustę do całkowitego wystudzenia, delikatnie przewracając ją co jakiś czas, żeby odciekła cała woda.

Do wystudzonej kapusty dodajemy łyżkę majonezu, mieszamy i przyprawiamy solą oraz pieprzem według własnego smaku

Jeżeli używamy starszej kapusty to czas gotowania wydłużamy do 6 minut za każdym razem.

Możemy również dodać na końcu koperek, szczypiorek lub rzodkiewkę osiągając w ten sposób za każdym razem inny smak.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.