– 1 większa młoda kapusta biała o wadze około 1,3 kg – 1 łyżka majonezu – sól, pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, a następnie szatkujemy.
Gotujemy ją na dwa razy.
Wrzucamy kapustę do gotującej się wody ( 4 litry ) i po ponownym zagotowaniu wody gotujemy na niewielkim ogniu około 4 minuty.
Następnie odcedzamy i zalewamy świeżą gorącą przegotowaną wodą ( 3 litry ) i dodajemy 3 łyżeczki soli – po ponownym zagotowaniu gotujemy znów około 4 minuty i przelewamy kapustę na durszlak lub sito.
Odstawiamy kapustę do całkowitego wystudzenia, delikatnie przewracając ją co jakiś czas, żeby odciekła cała woda.
Do wystudzonej kapusty dodajemy łyżkę majonezu, mieszamy i przyprawiamy solą oraz pieprzem według własnego smaku
Jeżeli używamy starszej kapusty to czas gotowania wydłużamy do 6 minut za każdym razem.
Możemy również dodać na końcu koperek, szczypiorek lub rzodkiewkę osiągając w ten sposób za każdym razem inny smak.
Dodaj komentarz