Szpinak z ricottą, owczą bryndzą oraz czosnkiem.

Składniki:

– 1,5 kg świeżego szpinaku po oczyszczeniu z łodyg oraz brzydkich i nadgryzionych liści
– 250 g ricotty
– 200 g owczej bryndzy
– 60 g masła
– 5 ząbków czosnku
– sól, pieprz biały mielony

Sposób przygotowania:

Szpinak po oczyszczeniu i usunięciu łodyg dokładnie myjemy, a następnie wrzucamy na 2 minuty partiami na wrzątek w celu sparzenia, po czym wyławiamy łyżką cedzakową i odciskamy z wody na sicie.

Po częściowym wystudzeniu szpinak siekamy, a następnie wkładamy na patelnię i dodajemy masło. Po kilku minutach dodajemy ricottę, a następnie zmiażdżony, roztarty w moździerzu i posolony czosnek oraz bryndzę (możemy ją zetrzeć na tarce).

Wszystko razem podgrzewamy kilka minut przyprawiając pod koniec solą i pieprzem.

Szpinak przygotowany w taki sposób możemy wykorzystać jako dodatek do obiadu, jako dodatek do zapiekanek lub farsz do pierogów, pasztecików, knedli, krokietów lub naleśników.

Gotowego farszu wyjdzie około 1-1,1 kg.

Uwaga – zamiast świeżego szpinaku możemy użyć mrożony liściasty (900 g), z którego na patelni podczas podgrzewania trzeba najpierw dobrze odparować wodę zanim dodamy pozostałe składniki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.