– 1,5 kg świeżego szpinaku po oczyszczeniu z łodyg oraz brzydkich i nadgryzionych liści – 250 g ricotty – 200 g owczej bryndzy – 60 g masła – 5 ząbków czosnku – sól, pieprz biały mielony
Sposób przygotowania:
Szpinak po oczyszczeniu i usunięciu łodyg dokładnie myjemy, a następnie wrzucamy na 2 minuty partiami na wrzątek w celu sparzenia, po czym wyławiamy łyżką cedzakową i odciskamy z wody na sicie.
Po częściowym wystudzeniu szpinak siekamy, a następnie wkładamy na patelnię i dodajemy masło. Po kilku minutach dodajemy ricottę, a następnie zmiażdżony, roztarty w moździerzu i posolony czosnek oraz bryndzę (możemy ją zetrzeć na tarce).
Wszystko razem podgrzewamy kilka minut przyprawiając pod koniec solą i pieprzem.
Szpinak przygotowany w taki sposób możemy wykorzystać jako dodatek do obiadu, jako dodatek do zapiekanek lub farsz do pierogów, pasztecików, knedli, krokietów lub naleśników.
Gotowego farszu wyjdzie około 1-1,1 kg.
Uwaga – zamiast świeżego szpinaku możemy użyć mrożony liściasty (900 g), z którego na patelni podczas podgrzewania trzeba najpierw dobrze odparować wodę zanim dodamy pozostałe składniki.
Dodaj komentarz