Pierogi ze szpinakiem, ricottą i owczą bryndzą okraszone podsmażoną cebulką.

Z podanego przepisu wyjdzie około 50 sztuk.

Składniki i przepis na ciasto:
=========================

– 400 g mąki pszennej + kilka łyżek na wyrabianie
– 1 szklanka bardzo ciepłej wody
– 3 łyżki oleju
– 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania ciasta:

Do wody wlewamy olej, wsypujemy sól i mieszamy – wlewamy do miski z przesianą mąką i wszystko jeszcze raz mieszamy.

Wykładamy ciasto na podsypany mąką blat lub stolnicę i wyrabiamy, a następnie odkładamy w misce, żeby odpoczęło na 10 minut.

Sposób przygotowania pierogów:

Z całości ciasta bierzemy 1/4 części, wałkujemy na placek, wykrawamy szklanką placuszki, na które nakładamy łyżeczką farsz i sklejamy.

Pierogi układamy na ściereczce i przykrywamy, żeby nam nie wyschły.

Pozostałe kawałeczki ciasta po wykrawaniu dodajemy do reszty ciasta i wałkujemy kolejny placek.

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty od czasu wypłynięcia na wierzch i ponownego zagotowania wody.

Pierogi, które nie zjemy na bieżąco polecam po ugotowaniu ( gotujemy takie pierogi krócej – około 2,5 minuty ) włożyć na kilkanaście sekund do miski z zimną wodą, a następnie odsączyć na sicie. Po chwili przełożyć je do większego naczynia, polać odrobiną oleju rzepakowego i przemieszać (nie będą nam się sklejały po wystygnięciu).

Takie pierogi możemy porcjować i zamrozić w woreczkach, a po odmrożeniu wrzucić na posolony wrzątek i od czasu ponownego zagotowania wody gotować około 1-1,5 minuty.

Przepis na farsz poniżej:

Szpinak z ricottą, owczą bryndzą oraz czosnkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.