Z podanego przepisu wyjdzie około 50 sztuk.
Składniki i przepis na ciasto:
=========================
– 400 g mąki pszennej + kilka łyżek na wyrabianie
– 1 szklanka bardzo ciepłej wody
– 3 łyżki oleju
– 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania ciasta:
Do wody wlewamy olej, wsypujemy sól i mieszamy – wlewamy do miski z przesianą mąką i wszystko jeszcze raz mieszamy.
Wykładamy ciasto na podsypany mąką blat lub stolnicę i wyrabiamy, a następnie odkładamy w misce, żeby odpoczęło na 10 minut.
Sposób przygotowania pierogów:
Z całości ciasta bierzemy 1/4 części, wałkujemy na placek, wykrawamy szklanką placuszki, na które nakładamy łyżeczką farsz i sklejamy.
Pierogi układamy na ściereczce i przykrywamy, żeby nam nie wyschły.
Pozostałe kawałeczki ciasta po wykrawaniu dodajemy do reszty ciasta i wałkujemy kolejny placek.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty od czasu wypłynięcia na wierzch i ponownego zagotowania wody.
Pierogi, które nie zjemy na bieżąco polecam po ugotowaniu (gotujemy takie pierogi krócej – około 2,5 minuty) włożyć na kilkanaście sekund do miski z zimną wodą, a następnie odsączyć na sicie. Po chwili przełożyć je do większego naczynia, polać odrobiną oleju rzepakowego i przemieszać (nie będą nam się sklejały po wystygnięciu).
Takie pierogi możemy porcjować i zamrozić w woreczkach, a po odmrożeniu możemy je podsmażyć na patelni, odgrzać w piekarniku lub wrzucić na posolony wrzątek i od czasu ponownego zagotowania wody gotować około 1-1,5 minuty.
Przepis na farsz poniżej:
Szpinak z ricottą, owczą bryndzą oraz czosnkiem.


Dodaj komentarz