– 3 wiązki botwinki – 7-8 średnich kartofli – 2-3 marchewki – mały seler, pietruszka ( korzeń ) – śmietana 18% do zup 200 ml – koperek 1 pęczek – liść laurowy, ziele angielskie – domowa jarzynka lub zamiennik typu vegeta – ocet jabłkowy, cukier
– dodatkowo zakwas buraczany ( 200 ml )
Sposób przygotowania:
Botwinkę czyścimy, myjemy i kroimy (buraczki z botwinki jak są duże to kroimy w plasterki), kartofle kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki, a koperek siekamy.
Do garnka wlewamy 4,5 litra wody i jak się zagotuje to wrzucamy kartofle, obrany ze skórki seler ( część selera możemy zetrzeć na dużych oczkach ), pietruszkę, pokrojoną marchewkę, pokrojone buraczki oraz kilka kulek ziela angielskiego i kilka listków laurowych.
Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw, a następnie wyciągamy seler oraz pietruszkę i przyprawiamy zupę domową jarzynką lub vegetą według własnego smaku.
Po chwili dodajemy pokrojoną botwinkę i całość gotujemy na małym ogniu do czasu, aż botwinka będzie miękka dodając w międzyczasie 2-3 łyżki octu winnego i cukier do smaku. Możemy również dodać 200 ml zakwasu buraczanego oraz na koniec gotowania zabielamy zupę śmietaną i dodajemy posiekany koperek.
Zupę możemy również ugotować na wołowinie, indyku lub kurczaku, a następnie obrać z mięsa, które dodajemy z powrotem do zupy.
Gotowanie zup lub dań jednogarnkowych w dużych ilościach to dobry pomysł dla tych, którzy nie lubią gotować codziennie.
Taką zupę możemy porcjować i zamrażać w plastikowych pojemnikach.
Jak zrobimy kilka różnych zup to potem mamy w zamrażarce spory wybór i nie musimy jeść przez kilka dni tej samej zupy.
Dodaj komentarz