Wiele osób ma wątpliwości, czy MLECZ I MNISZEK to to samo.
Mlecz to chwast. W Polsce nie jest spopularyzowany jako roślina jadalna. W Grecji to lubiany dodatek do sałatek. Ma jedną długą łodygę, od której odchodzą pędy poboczne i drobne listki.
Mniszek lekarski jest ziołem jadalnym i leczniczym. Może mieć jedną lub kilka łodyg (właściwie pędów kwiatonośnych) wyrastających z jednego miejsca przy ziemi. Na każdej łodydze (pędzie) wyrasta tylko jeden kwiatostan. Łodygi mniszka (właśc. pędy kwiatonośne) są całkowicie bezlistne.
Składniki na syrop:
– około 900-1000 główek kwiatu mniszka – 4 duże cytryny – 2 kg cukru
Sposób przygotowania:
Kwiaty zrywamy w słoneczny dzień, kiedy będą całkowicie rozłożone z miejsca oddalonego od drogi i spalin. Rozkładamy je na białych kartkach papieru lub gazetach, żeby wszystkie robaczki z nich uciekły i od razu zaczynamy je obierać.
Kwiatów nie płuczemy, ponieważ pozbędziemy się w ten sposób pyłku.
Większość ludzi idzie na łatwiznę i wykorzystuje całe główki z zielona koroną. Osobiście pozbywam się zielonych części odcinając dół korony nożyczkami, a potem wybieram tylko żółte listki – jest to dosyć pracochłonne.
Obrane kwiaty zalewamy 2 litrami wrzącej wody, gotujemy około 20 minut i odstawiamy na jedną dobę w chłodne miejsce.
Kolejny etap to odcedzenie wywaru, dodanie 4 pokrojonych na plastry cytryn (wcześniej należy cytryny wyszorować i sparzyć wrzątkiem) oraz 2 kg cukru.
Gotujemy całość na małym ogniu około 1 godziny po czym łyżką cedzakową wyciągamy cytrynę i ewentualnie powstałą na wierzchu zawiesinę, a następnie gotujemy dalej przez kolejną godzinę.
Nalewamy syrop na gorąco do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy.
Po częściowym wystudzeniu możemy słoiki pasteryzować w piekarniku – 40 minut w temp 125 C.
Słoiki wyciągamy i odstawiamy do góry dnem na około 30 minut.
Konsystencja syropu po wystygnięciu jest podobna do gęstego, lejącego miodu i dlatego niektórzy nazywają ten syrop miodkiem mniszkowym.
Syrop ma działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne, dlatego najczęściej stosuje się go w leczeniu bólu gardła i kaszlu (podobnie jak syrop z cebuli). Syrop ten zawiera również wiele cennych witamin i minerałów i może być stosowany również do leczenia dolegliwości żołądkowych i infekcji skórnych. Ma też właściwości przeciwmiażdżycowe, żółciopędne i odtruwające.
Z podanych proporcji wyjdzie nam około 2,2 l syropu.
Wspanialy syrop☺ najbardziej pasuje do herbaty☺zamiast cukru
🙂