Chrupiące podudzia z kurczaka, panierowane w cieście serowym i bułce tartej.

Składniki:

– 12 szt. podudzi z kurczaka
– 4 jajka, mleko
– 60 g wędzonego sera żółtego ( mogą być 2 oscypki)
– 8 łyżek mąki pszennej
– sól, pieprz czarny mielony, papryka słodka
– chrupiąca kukurydziana lub pszenna bułka tarta
– olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Z podudzi ściągamy skórę i gotujemy je do miękkości w wodzie z dodatkiem jarzynki (Vegety). Jeżeli skóra ciężko schodzi to można ją ściągnąć po ugotowaniu jak podudzia są już wystudzone.

Podudzia najlepiej ugotować dzień wcześniej lub rano.

Z jajek i mąki pszennej oraz startego wędzonego sera robimy gęste gładkie ciasto – w trakcie mieszania ciasto przyprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką.

Jeżeli ciasto jest zbyt gęste to dolewamy trochę mleka.

Wystudzone podudzia panierujemy w cieście, bułce tartej i smażymy na małym ogniu, na oleju z każdej strony, aż się ładnie zarumienią.

Usmażone podudzia odsączamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.