Polędwiczki wieprzowe smażone w całości.

Składniki:

– 2 -3 polędwiczki wieprzowe
– 60-70 g smalcu
– domowa jarzynka lub vegeta, papryka słodka

Sposób przygotowania:

Polędwiczki myjemy, osuszamy i jeżeli są większe to kroimy na pół, a jak mniejsze to smażymy w całości.

Wkładamy je do garnka z roztopionym smalcem, przyprawiamy jarzynką i smażymy chwilę z każdej strony.

Następnie wlewamy 3/4 szklanki gorącej przegotowanej wody i dusimy polędwiczki na małym ogniu najpierw pod przykryciem obracając je co kilka minut ze wszystkich czterech stron, a następnie jak obróciliśmy już z każdej strony to pod częściowym przykryciem.

Kiedy woda wyparuje to przyprawiamy słodką papryką i smażymy z każdej strony dolewając 2-3 razy trochę gorącej wody (5-6 łyżek), żeby polędwiczki za szybko się nie przypiekły i doszły w środku.

Wyciągamy z garnka kiedy stwierdzimy, że są odpowiednio dla nas podsmażone.

Kroimy do obiadu na grubsze plastry lub po wystygnięciu już na zimno wykorzystujemy do kanapek i kroimy na cienkie plasterki.

Pozostały tłuszcz po smażeniu wykorzystujemy do zrobienia sosu pieczeniowego.

Jeżeli mamy zamiar polędwiczki wykorzystać do innych potraw lub sosów, albo zjeść je na zimno do chleba to tłuszczu nie wyrzucajmy.

Zalewamy wtedy garnek 1/3 szklanki gorącej wody i mieszamy, żeby tłuszcz nam się odkleił od dna. Chowamy go następnie w małym pojemniczku do zamrażarki. Przyda nam się do zrobienia sosu w innym terminie np. do pulpetów, mięs gotowanych lub kotletów mielonych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.