Surówka z kapusty pekińskiej, selera, pora, marchewek oraz jabłek i majonezu.

Składniki:

– kapusta pekińska ( waga około 1 kg )
– trzy średnie marchewki, 1 por
– jeden średni lub połowa dużego selera
– 1 większe jabłko
– pęczek koperku
– majonez, sok z połowy cytryny
– mała puszka kukurydzy
– sól, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Kapustę obieramy z wierzchnich liści, odcinamy dolną część, a następnie szatkujemy, wkładamy do garnka lub większej miski, solimy i mieszamy –  odstawiamy na 20 minut.

Po tym czasie odciskamy z kapusty wodę, którą wylewamy.

Dodajemy pokrojony w pół plasterki por, a także obrane ze skórki i starte na tarce o dużych oczkach marchewki, jabłko oraz starty na drobnych oczkach seler.

Jabłka i seler skrapiamy sokiem z cytryny.

Dodajemy posiekany koperek, odsączoną kukurydzę oraz majonez w ilości według własnego uznania i całość mieszamy.

Na koniec doprawiamy surówkę solą oraz pieprzem pod własny smak.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.