Surówka z kapusty pekińskiej, selera, pora, marchewek oraz jabłek i majonezu.
Składniki:
– kapusta pekińska ( waga około 1 kg ) – trzy średnie marchewki, 1 por – jeden średni lub połowa dużego selera – 1 większe jabłko – pęczek koperku – majonez, sok z połowy cytryny – mała puszka kukurydzy – sól, pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, odcinamy dolną część, a następnie szatkujemy, wkładamy do garnka lub większej miski, solimy i mieszamy – odstawiamy na 20 minut.
Po tym czasie odciskamy z kapusty wodę, którą wylewamy.
Dodajemy pokrojony w pół plasterki por, a także obrane ze skórki i starte na tarce o dużych oczkach marchewki, jabłko oraz starty na drobnych oczkach seler.
Jabłka i seler skrapiamy sokiem z cytryny.
Dodajemy posiekany koperek, odsączoną kukurydzę oraz majonez w ilości według własnego uznania i całość mieszamy.
Na koniec doprawiamy surówkę solą oraz pieprzem pod własny smak.
Dodaj komentarz