Karminadle ( kotlety mielone ) wieprzowo-wołowe.

Karminadle to śląska nazwa kotletów mielonych przygotowywanych najczęściej z mielonego mięsa wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub z mięsa króliczego.

Składniki:

– 650 g łopatki
– 650 g wołowiny
– 3 średnie cebule, 2-3 ząbki czosnku
– 2 jajka
– 1 czerstwa duża bułka
– mleko
– bułka tarta
– sól, pieprz czarny mielony
– smalec wieprzowy lub olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Mięso mielimy, bułkę namaczamy w garnuszku z mlekiem i przyciskamy czymś.

Cebulę kroimy w kostkę, solimy i smażymy na oleju do miękkości, a czosnek siekamy i rozcieramy z solą.

Do zmielonego mięsa dodajemy odciśniętą z mleka bułkę, usmażoną cebulę, czosnek, jajka i całość wyrabiamy ręcznie doprawiając solą i pieprzem – w trakcie mieszania najlepiej spróbować surowe mięso, czy jest dobrze doprawione.

Formujemy z masy mięsnej średniej wielkości kulki, a następnie obtaczamy je w bułce tartej i klepiemy na kotleciki.

Smażymy na smalcu lub oleju i odsączamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Na zdjęciach karminadle zrobione z podwójnej porcji, a część z nich możemy sobie zamrozić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.