Sztamfkartofle ze smażoną kiełbasą, cebulą i koperkiem oraz zsiadłe mleko.

Składniki dla 3-4 osób:

– 1 kg kartofli po obraniu
– 400 g ulubionej kiełbasy
– 3 średnie cebule
– pęczek koperku 
– smalec wieprzowy czysty lub ze skwarkami
– sól

Sposób przygotowania:

Kartofle obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.

Kiełbasę drobno kroimy w kosteczkę i smażymy na smalcu.

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, solimy i dodajemy do podsmażonej kiełbasy, a następnie całość smażymy do ładnego zarumienienia.

Kartofle po ugotowaniu odcedzamy z wody i sztamfujemy ( ubijamy tłuczkiem ) razem z podsmażoną kiełbasą z cebulą i tłuszczem oraz posiekanym koperkiem.

Podajemy najczęściej z zsiadłym mlekiem, kefirem, maślanką, jako dodatek do zup ( buraczkowa, żur, barszcz biały, kapuśniak ) lub do żeberek, albo innych mięs.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.