Wielkanocne jajka gotowane w łupinach cebuli.

Wielkanoc to czas kiedy na świątecznym stole nie może zabraknąć jajek.

W moim rodzinnym domu od dziecka farbowaliśmy jajka w łupinach cebuli – próbowaliśmy kiedyś naturalnych barwników, soku z buraków, kurkumy czy marchewek, ale uzyskane kolory były blade.

Kolor z łupin cebuli najbardziej przybliża mi atmosferę rodzinnych Świąt Wielkanocnych i tradycyjne stukanie się jajkami podczas świątecznego śniadania.

Żeby uzyskać jak najciemniejszą barwę należy sporą ilość łupin zagotować przez 15 minut w połowie wody, a następnie dolać zimną wodę i włożyć jajka – muszą mieć temp. pokojową, bo inaczej większa część nam popęka.

Gotujemy około 10 minut od momentu zagotowania wody po czym wyciągamy jajka do wystudzenia, a do garnka z łupinami dolewamy zimną wodę i powtarzamy gotowanie z następną partią jajek.

Każda kolejna partia ugotowanych jajek będzie miała ciemniejszy kolor skorupek.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.