Polecam do gotowanych jajek, wędlin oraz mięs na zimno.
Składniki:
– tarty świeży chrzan lub ze słoiczka w ilości według własnych preferencji – 4 jajka – 200 g ukwaszonej śmietany – 3 łyżki majonezu – 3 łyżki soku z cytryny – 2 łyżki perłowych cebulek marynowanych – 100 g małych korniszonów lub ogórków konserwowych – słoiczek pieczarek marynowanych ( około 120 g ) – pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo. Cebulki perłowe, korniszony (ogórki konserwowe) oraz pieczarki kroimy w drobną kostkę i odsączamy z płynu na sitku.
Jajka po wystudzeniu obieramy ze skorupek i dzielimy na żółtka i białka.
Żółtka ucieramy widelcem dodając sok z cytryny, a następnie mieszamy je ze śmietaną i dodajemy majonez oraz drobno pokrojone białka i wszystko ponownie mieszamy.
Następnie dodajemy pokrojone korniszony, pieczarki i cebulkę perłową oraz chrzan (osobiście dałem odciśnięty z płynu chrzan ze słoiczka w ilości około 100 g i 2 łyżki świeżego tartego).
Przyprawiamy całość pieprzem, mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Narobiłaś mi ochoty, a dawno nie robiłam 🙂 Ja daję słoiczek cały chrzanu od Krakusa i jest na ostrość idealny. Chyba w weekend zrobię.
🙂 pozdrawiam