Babka ZEBRA o smaku kakaowo – pomarańczowym.

Przepis na dużą babkę – foremka z kominem o średnicy dół 15 cm, góra 23 cm, wysokość 10 cm – foremka ma pojemność 2,5 l.

We wszystkich moich przepisach jeżeli nie ma podanej wagi, a produkty odmierzam na szklanki to ma ona pojemność 250 ml.

Składniki:

– 5 jajek
– 1 szklanka oleju
– 1 i 1/3 szklanki bardzo ciepłego mleka
– 1 szklanka cukru
– 3 szklanki maki pszennej tortowej typ 450
– proszek do pieczenia 3 łyżeczki
– aromat pomarańczowy, lub cukier pomarańczowy ( Dr. Oetker )

– 3 płaskie łyżki kakao / 3 płaskie łyżki mąki pszennej

Składniki na lukier:

– cukier puder ( około 200 g )
– 3-4 łyżki gorącej wody
– 2-3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Jajka i cukier ubijamy mikserem przez kilka minut, aż masa będzie biała. Ciągle miksując dodajemy partiami mąkę, olej, mleko, cukier pomarańczowy lub trochę aromatu i proszek do pieczenia.

Ciasto dzielimy na dwie części – do jednej dodajemy 3 łyżki kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki i dobrze mieszamy obie masy.

Do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką foremki nakładamy całą masę na zmianę.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 175 C ( góra – dół ) i pieczemy bez termo obiegu około 60 minut, na drugim stopniu od spodu piekarnika.

Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.