– cukier puder ( około 200 g ) – 3-4 łyżki gorącej wody – 2-3 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Jajka i cukier ubijamy mikserem przez kilka minut, aż masa będzie biała. Ciągle miksując dodajemy partiami mąkę, olej, mleko, cukier pomarańczowy lub trochę aromatu i proszek do pieczenia.
Ciasto dzielimy na dwie części – do jednej dodajemy 3 łyżki kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki i dobrze mieszamy obie masy.
Do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką foremki nakładamy całą masę na zmianę.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 175 C ( góra – dół ) i pieczemy bez termo obiegu około 60 minut, na drugim stopniu od spodu piekarnika.
Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Dodaj komentarz