Tsoureki to pyszne greckie chałki, szczególnie kiedy zrobimy je na mleku i maśle.
W Grecji wypieka się je na Wielkanoc z włożonymi od góry, a wcześniej ugotowanymi i zabarwionymi na czerwono jajkami. Chałkami obdarowuje się rodzinę i znajomych.
Możemy zrobić z podanych poniżej proporcji jedną dużą o wadze 1,3 kg lub dwie mniejsze o wadze 650 g – możemy również z ciasta zrobić i upiec kilka wianuszków.
Poniżej wersja, którą zmodyfikowałem dla siebie.
Składniki na zaczyn:
– szklanka ( 250 ml ) letniego mleka lub wody, albo pół na pół wody i mleka – 30 g świeżych drożdży – 3 łyżki miodu
Drożdże i miód rozpuszczamy w letnim mleku lub wodzie.
Składniki na ciasto:
– 700 g mąki pszennej tortowej + trochę do wyrabiania – 8 żółtek – 1/4 szklanki oleju lub 80-100 g masła (jeżeli użyjemy masła to należy je rozpuścić i wystudzić) – 1/3 szklanki cukru – 1 płaska łyżka soli ( można dać trochę mniej ) – 1 łyżka startej skórki ze świeżej pomarańczy lub skórki kandyzowanej
– 1 jajko do posmarowania chałki przed pieczeniem
Opcja – płatki migdałowe lub sezam do posypania
Sposób przygotowania:
Do większej miski przesiewamy mąkę i dodajemy wszystkie składniki oraz zaczyn.
Wyrabiamy ciasto dodając trochę mąki i wkładamy je do drugiej miski wysmarowanej olejem.
Przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 – 1,5 godziny (ma urosnąć mniej więcej x 2).
Następnie delikatnie zbijamy pięścią ciasto, żeby je odgazować i dzielimy w zależności czy chcemy upiec jedną, czy dwie chałki na trzy lub sześć równych części.
Robimy wałeczki i na papierze do pieczenia układamy z nich warkocz (końcówki podwijamy pod spód).
Papier z chałką wkładamy na blachę do pieczenia i przykrywamy ją wysmarowaną olejem folią spożywczą, żeby nam się nie przykleiła.
Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 45 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do temp 180 C – chałkę przed włożeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy bez termoobiegu do ładnego zrumienienia około 35-40 minut.
Zdjęcie główne przedstawia 4 mniejsze chałki zrobione z podwójnej porcji – każda ważyła około 650 g.
Na zdjęciach poglądowych poniżej 1 chałka zrobiona z pojedynczej porcji o wadze około 1,3 kg.
Dodaj komentarz