Składniki:
– 10-12 jajek
– 250 g pieczarek
– masło
– majonez, ketchup
– sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, słodka papryka
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy wzdłuż na pół – wybieramy żółtka.
Pieczarki trzemy na dużych oczkach i dusimy do czasu wyparowania całej wody.
Dodajemy łyżkę masła i smażymy kilka minut przyprawiając pieczarki pod koniec solą i czarnym pieprzem.
Żółtka jajek gnieciemy, dodajemy pieczarki i trochę majonezu, a następnie przyprawiamy pieprzem ziołowym i całość dobrze mieszamy.
Farsz wkładamy z powrotem do białek, które układamy na sosie tatarskim.
Gotowe faszerowane jajka możemy posypać słodką papryką i przyozdobić ketchupem lub drobno posiekanym szczypiorkiem.
Poniżej dwie propozycja na sos tatarski:
Sos tatarski z szynką do jajek.
Sos tatarski z jajkami i szczypiorkiem.



Dodaj komentarz