– 1 kg surowego boczku wieprzowego – smalec wieprzowy – domowa jarzynka lub vegeta, papryka słodka
Sposób przygotowania:
Boczek myjemy, osuszamy, przyprawiamy z obu stron jarzynką ( vegetą ) i smażymy na patelni lub w garnku, na dużej łyżce smalcu.
Smażymy pod przykryciem po 3 minuty z każdej strony, a następnie podlewamy gorącą wodą na wysokość 2 cm – przykrywamy i dusimy od czasu do czasu przewracając.
Jak woda wyparuje to przyprawiamy boczek papryką słodką i obsmażamy po kilka minut z obu stron na rumiano.
Całkowity czas smażenia zależy od grubości boczku ( około 60-70 minut ) – jak woda za szybko odparuje to możemy w trakcie duszenia dolać jeszcze niewielką ilość.
Możemy jeść taki boczek od razu na ciepło z chrzanem lub musztardą i do tego pieczywo lub po wystygnięciu schładzamy go w lodówce i kroimy w cienkie plasterki, a następnie podajemy z sosem wielkanocnym, musztardą, chrzanem lub ćwikłą.
Boczuś wyszedł znakomicie. Jadałem taki kiedyś i zawsze mi smakował. Nie wiedziałem jak go zrobić:) Pana przepis jest przejrzysty i tym samym zrozumiały. Przynajmniej dla takiego amatora gotowania i pieczenia jak ja:):)
Boczuś wyszedł znakomicie. Jadałem taki kiedyś i zawsze mi smakował. Nie wiedziałem jak go zrobić:) Pana przepis jest przejrzysty i tym samym zrozumiały. Przynajmniej dla takiego amatora gotowania i pieczenia jak ja:):)
Dziękuję za miły komentarz i najważniejsze, że przepis się przydał i boczek smakował – pozdrawiam Darek 🙂
Rzeczywiście boczuś doskonały. Dziś przygotowuję kolejną porcję do jutrzejszego smażenia. Jeszcze raz dzięki bardzo za ten, i inne przepisy.
Sylwester