Jajka galaretki z kurczakiem i warzywami.

Składniki:

– 3 średniej wielkości udka z kurczaka ( ugotowane )
– 1 większa ugotowana marchewka
– pół małej puszki kukurydzy
– ćwiartka czerwonej papryki
– 1 litr bulionu
– żelatyna

Podane składniki starczyły na 17 sztuk, ale możemy zrobić z mniejszej ilości.

Można użyć innych dowolnych składników.

Sposób przygotowania:

W pustych wydmuszkach ( skorupkach ) po jajkach najpierw wycinamy z jednej strony większy otwór, a następnie należy je sparzyć wrzątkiem oraz wysuszyć.

Wydmuszki najlepiej zbierać sobie wcześniej przed świętami i po sparzeniu oraz wysuszeniu odkładać zapakowane w foliowe lub papierowe woreczki, żeby się nie zabrudziły.

Przed samym wypełnieniem składnikami zaklejamy taśmą spód każdej wydmuszki.

Nakładamy po kolei do wydmuszek drobno pokrojone w kostkę składniki z listy lub inne ( według własnego pomysłu ) na wysokość 3/4 i zalewamy gorącym bulionem zmieszanym z żelatyną.

Po zastygnięciu przechowujemy w lodówce – obieramy ze skorupek przed samym podaniem.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.