Pieczony pasztet z udek kurczaka, wątróbki oraz warzyw.

Przepis ten jest w całości moim autorskim pomysłem i w tej wersji wypiekam pasztety dla siebie, rodziny i znajomych już od ponad 12 lat.

Jest delikatny w smaku i całkowicie inny od pasztetów typowo mięsnych – nie jest tłusty i można go kroić na grube plastry.

Rozmiar foremek, których używam to 9×19 cm (mierząc od spodu) i 6 cm wysokość – do każdej mieści się 850-900 g masy.

Pasztet przechowywany w lodówce wytrzymuje dosyć długo ( około 1 miesiąca ) – możemy również go mrozić. Jest przy nim trochę pracy, więc robienie 1 foremki nie opłaca się (proponuje podzielić sobie składniki i zrobić minimum trzy foremki).

Składniki:

– 4,5 kg udek drobiowych ( z doświadczenia już wiem, że po ugotowaniu i oddzieleniu kości zostaje około 50-60 % mięsa – mi zostało 2,4 kg )
– 1 kg wątróbek z kurczaka lub indyka
– 1,5 kg marchewki przed obraniem
– 0,7 kg selera
– 0,5 kg cieciorki ( po ugotowaniu wychodzi  2 x więcej )
– 0,4 kg soczewicy zielonej ( po ugotowaniu wychodzi  2 x więcej )
– 3 pęczki pietruszki
– 250 g czystego smalcu gęsiego lub wieprzowego
– 10 jajek
– 300-400 g kaszy manny lub bułki tartej
– 10 ząbków czosnku
– pieprz czarny mielony, sól, pieprz ziołowy, pieprz bałkański lub przyprawa do pieczonego kurczaka, czosnek niedźwiedzi

Sposób przygotowania:

Cieciorkę płuczemy i zalewamy na kilka godzin zimną wodą, żeby napęczniała, a następnie gotujemy do miękkości. Soczewicę również gotujemy, aż będzie miękka.

Udka gotujemy w osolonej wodzie i po ugotowaniu oddzielamy od kości oraz chrząstek jak będą jeszcze ciepłe – nie wyrzucamy skórek.

Marchewkę i seler obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy.

Wątróbkę gotujemy kilka minut bez dodatku soli.

Wszystko to możemy zrobić dzień wcześniej i przechować składniki w lodówce.

Ugotowane mięso z udek razem ze skórkami, wątróbkę, cieciorkę, soczewicę, marchewkę, seler i czosnek mielimy 3 razy, a następnie dodajemy drobno posiekaną pietruszkę, smalec i wyrabiamy masę.

Dodajemy żółtka, kaszę manną i stopniowo przyprawy, aż osiągniemy smak, który będzie nam odpowiadał.

Można dodać do gotowej masy żurawinę lub suszone śliwki. 

Na koniec dodajemy białka ubite na sztywno i delikatnie wszytko mieszamy.

Nakładamy masę do wysmarowanych tłuszczem foremek. Wierzch pasztetów można posypać słodką papryką, oregano, ziołami prowansalskimi lub dodać wiórki z masła dla lepszego zarumienienia.

Pieczemy 60 minut bez termo obiegu ( góra – dół ) na pierwszym stopniu piekarnika od dołu i później wkładamy stopień wyżej na kolejne 30-40 minut, aż góra ładnie się zarumieni.

Temp. pieczenia 200 C – całkowity czas pieczenia około 90-100 minut i zależy od ilości foremek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.