Przepis na 6 – 6,5 l żurku.
Składniki:
– 1 l domowego zakwasu na żur ( przepis na końcu pod zdjęciami )
– 8 -10 średnich kartofli
– 3 większe marchewki
– 5 ząbków czosnku
– 1 kopiata łyżka świeżo tartego chrzanu
– 1 pęczek zielonej pietruszki
– majeranek, sól, jarzynka ( vegeta )
– sok z połowy cytryny
Dodatkowo:
– 600 g wędzonego boczku
– 800 g parzonej białej kiełbasy
– liście laurowe, ziele angielskie
– gotowane jajka na twardo
– garnek 7 l
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy 3 l wody, wkładamy wędzony boczek, dodajemy 2 łyżeczki soli, 2 listki laurowe oraz 6 kulek ziela angielskiego. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 45-50 minut i wyciągamy boczek z wody, a wywar przecedzamy przez sito.
Kartofle oraz marchewki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę ( kartofle ), w słupki ( marchewkę ).
Do wywaru dolewamy 1,5 l gorącej wody i jak zacznie się gotować to dodajemy kartofle z marchewką. W między czasie kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu. Część boczku również możemy pokroić i podsmażyć, a resztę zostawiamy sobie do kanapek lub na jajecznicę.
Kiedy kartofle i marchewka będą miękkie wlewamy 1 l domowego zakwasu na żur cały czas mieszając, żeby nam się nie zrobiły kluchy i żeby zakwas nie przykleił się do spodu garnka. Żurek można łatwo zepsuć kiedy nam się przypali od spodu i dlatego gotujemy go na niewielkim ogniu często mieszając.
Jak żurek się zagotuje to wrzucamy posiekany czosnek, podsmażoną kiełbasę i boczek. Po chwili próbujemy go i ewentualnie doprawiamy (jeżeli jest to jeszcze konieczne), domową jarzynką (vegetą) oraz sokiem z cytryny.
Na koniec dodajemy świeżo starty chrzan, 1 łyżkę majeranku i posiekany pęczek pietruszki.
Podajemy z gotowanymi jajkami.
Niewykorzystany zakwas, który nam został możemy wlać do słoiczka i przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Jeżeli w tym czasie będziemy mieli znów ochotę na żur ( żurek ) to wystarczy dolać ciepłej wody, dodać mąkę żytnią, mieszać codziennie, trzymać w ciepłym miejscu i zakwas będzie gotowy po 3-4 dniach.
Gotowanie zup lub dań jednogarnkowych w dużych ilościach to dobry pomysł dla tych, którzy nie lubią gotować codziennie.
Taką zupę możemy porcjować i zamrażać w plastikowych pojemnikach.
Jak zrobimy kilka różnych zup to potem mamy w zamrażarce spory wybór i nie musimy jeść przez kilka dni tej samej zupy.
Zakwas domowy na żur ( żurek ).












Dodaj komentarz