Zimne nóżki – galareta wieprzowa.

Składniki:

– 3 nogi wieprzowe ( najlepiej przekrojone na pół) o wadze około 2,7 kg
– 1 duża lub 2 mniejsze golonki wieprzowe o wadze około 1,7 kg
– 2 większe marchewki
– 12 ząbków czosnku
– średni seler ( może być z liśćmi)
– 6 listków laurowych oraz 12 kulek ziela angielskiego
– 3 łyżeczki soli, 3 łyżeczki jarzynki domowej lub vegety, 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach

Sposób przygotowania:

Wieprzowe nogi szorujemy i dokładnie myjemy, a następnie razem z golonkami wkładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą, żeby całość była zakryta.

Gotujemy około 1 godziny na małym ogniu zbierając powstałą szumowinę.

Następnie dodajemy obrane marchewki i seler oraz liście laurowe, ziele angielskie, sól, jarzynkę i 6 całych ząbków czosnku.

Całość gotujemy na małym ogniu kolejne 3,5 godziny.

W międzyczasie po 1 godzinie wyciągamy seler oraz marchewki, a po 2,5 godzinach dodajemy pieprz w ziarenkach oraz zmiażdżony i posiekany czosnek ( 6 ząbków).

Pokrojone w plasterki marchewki wykorzystujemy później do wyłożenia misek lub słoików.

Po 3,5 godzinach wyciągamy mięso z kośćmi do wystudzenia, a wywar przecedzamy przez sito.

Po częściowym wystudzeniu dokładnie obieramy golonki i nóżki z mięsa i skórek, które razem drobno kroimy.

Pokrojone mięso oraz skórki dodajemy do przecedzonego wywaru, a następnie całość zagotowujemy i przekładamy do misek lub słoików.

Słoiki od razu zakręcamy na gorąco, a po wystygnięciu przechowujemy w lodówce – galareta po 3 tygodniach jest nadal bardzo dobra – dłużej nie próbowałem trzymać.

Z powyższych proporcji starczyło na zalanie jednej średniej miski i 11 słoików o pojemności 350 ml.

Do tak zrobionych zimnych nóżek nie ma potrzeby dodawania żelatyny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.