Kokosowy jogurtowiec z porzeczkowym dżemem na kruchym cieście.
We wszystkich moich przepisach jeżeli nie ma podanej wagi, a produkty odmierzam na szklanki to ma ona pojemność 250 ml.
Składniki na ciasto:
– 3 szklanki mąki – 6 żółtek – 250 g margaryny Kasia lub masła – 3 łyżki cukru pudru – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – 1/3 łyżeczki soli
Składniki na masę jogurtową:
– 1,2 – 1,3 kg jogurtu typu greckiego – 150-200 g drobnych wiórków kokosowych – 6 białek – 180-200 g drobnego cukru – 1 paczka budyniu waniliowego ( 35-40 g ) – 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego – szczypta soli – 2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
– 450 g dżemu z czarnej porzeczki, powideł lub innego ulubionego gęstego dżemu
Duże jogurty w zależności od firmy są pakowane od 330 do 440 gram, więc w przepisie podałem wagę od 1,2 do 1,3 kg (100 g nie robi większej różnicy)
Sposób przygotowania:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Najpierw kroimy nożem margarynę, a następnie mieszamy drewnianą łyżką z resztą składników – na koniec wyrabiamy ręką. Jeżeli ciasto będzie się źle wyrabiać (za twarde) to dodajemy łyżkę margaryny. Gotowe ciasto dzielimy na dwie równe części, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 50-60 minut.
W tym czasie do jogurtu dodajemy wiórki kokosowe, ekstrakt waniliowy i całą paczkę budyniu waniliowego – wszystko mieszamy drewniana łyżką.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo w trakcie ubijania cukier oraz na koniec wlewamy 2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy margaryną ( masłem ) i obsypujemy mąką.
Ubite białka dodajemy do masy jogurtowej i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Na spód blachy ścieramy na tarce o dużych oczkach pierwszy kawałek ciasta. Wyrównujemy i nakładamy dżem lub powidła na który wylewamy masę jogurtową. Na wierzch ścieramy drugi kawałek ciasta.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C ( góra – dół ) i pieczemy bez termo obiegu około 60-70 minut, na drugim stopniu od spodu piekarnika.
Po upieczeniu wyłączamy i uchylamy drzwiczki piekarnika oraz zostawiamy w nim ciasto na 30 minut do wstępnego stygnięcia.
Rozmiar mojej blachy do pieczenia to 36x25x6 cm, ale może być inna o zbliżonych wymiarach.
Super ciacho musi dobrze smakowac
👍
Czym można zastąpic wiórki kokosowe ?
Można pominąć jak ktoś nie lubi i samemu według własnych preferencji dodać coś od siebie np. mielone migdały.
Ja daję pokrojone brzoskwinie
👍
Upieczone! Czekam aż ostygnie – fajny przepis 😉
👍
Zrobiłam, wyszło pyszne, kruche, maślane. Dżem z czarnej porzeczki mi tu nie pasuje, następnym razem użyje truskawkowy.
Dziękuję za komentarz 👍 🙂
Bardzo dobre, takie nie za słodkie. 🙂
👍 🙂