Marchewka z groszkiem na gęsto.

Składniki dla 4-6 osób:

– 900 g mrożonej marchewki z groszkiem (2 paczki – kostka)
– 100 g śmietany 18%
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki mąki pszennej
– sól, cukier

Sposób przygotowania:

Marchewkę z groszkiem wkładamy do garnka i zalewamy do połowy zimną wodą (mrożona marchewka odda nam jeszcze wodę). Dodajemy na początek 2 płaskie łyżeczki soli i 6 łyżeczek cukru.

Gotujemy na małym ogniu pod częściowym przykryciem kilkanaście minut i dodajemy ciągle mieszając śmietanę.

Kiedy marchewka pomału nam się gotuje robimy na patelni zasmażkę z masła i mąki – po kilku minutach smażenia (często mieszamy, żeby się nie przypaliła) kolor ma być podobny do tego jak na zdjęciu.

Dodajemy do marchewki zasmażkę, mieszamy i gotujemy około 2-3 minuty próbując w międzyczasie i ewentualnie doprawiając cukrem i solą.

Zamiast zasmażki z mąki możemy obrać dużego kartofla, a następnie zetrzeć go na drobnych oczkach i dodać całość na kilka minut przed końcem gotowania. Smak będzie trochę inny, ale również bardzo dobry.

Podajemy jako ciepły warzywny dodatek do obiadu.

Jeżeli gotujemy samą marchewkę to możemy dodać na końcu groszek z puszki w ilości według własnego uznania.

Możemy także zrobić z pokrojonej w kostkę świeżej marchewki oraz świeżego groszku ( w sezonie )  – dolewamy wtedy więcej wody do górnego poziomu marchewki i dłużej gotujemy.

Marchewka na gęsto.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.