Kapuśniak na boczku z kiszoną kapustą, kartoflami oraz kiełbasą majerankową.
Składniki na około 6,5 litra:
– 1,3 kg kiszonej kapusty – 800 g wędzonego boczku – 800 g kiełbasy majerankowej lub innej ulubionej – 3 średnie marchewki, 1 kg kartofli po obraniu – łyżka smalcu – seler, pietruszka, por – ziele angielskie, liście laurowe – kminek mielony, majeranek – sól, pieprz czarny mielony, domowa, albo kupna jarzynka, maggi
– garnek 7 litrowy
Sposób przygotowania:
Do garnka z wodą ( około 5 l ) wkładamy boczek, 5 kulek ziela angielskiego, 3 listki laurowe i gotujemy około 45 minut ściągając podczas gotowania powstałą szumowinę.
Kartofle w między czasie kroimy w kostkę, a marchewką w słupki lub plasterki.
Ugotowany boczek wyciągamy i po chwili kroimy w kostkę, kiełbasę również kroimy w kostkę.
Pokrojony boczek z kiełbasą smażymy w drugim garnku na smalcu i dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną, a następnie całość razem chwilę smażymy.
Do gotującego się wywaru po ugotowaniu boczku dodajemy seler, pietruszkę, por oraz pokrojone kartofle i marchewkę, a następnie dodajemy 2 płaskie łyżeczki soli, 1 łyżkę jarzynki i na małym ogniu gotujemy kilkanaście minut.
Wyciągamy z wywaru seler, pietruszkę i por oraz dodajemy podsmażoną kapustę razem z boczkiem i kiełbasą oraz dolewamy wrzątek, żeby uzupełnić wyparowaną wcześniej wodę.
Gotujemy do czasu, aż kapusta będzie miękka, a następnie przyprawiamy kapuśniak mielonym kminkiem, pieprzem, solą, majerankiem i ewentualnie jeszcze jarzynką lub maggi.
Gotowanie zup lub dań jednogarnkowych w dużych ilościach to dobry pomysł dla tych, którzy nie lubią gotować codziennie.
Taką zupę możemy porcjować i zamrażać w plastikowych pojemnikach.
Jak zrobimy kilka różnych zup to potem mamy w zamrażarce spory wybór i nie musimy jeść przez kilka dni tej samej zupy.
Dodaj komentarz