Sos czosnkowy z ogórkami.

Sos w smaku przypomina tzatziki, a różnica polega na tym, że zamiast oliwy i octu dodałem majonez.

Składniki:

– 400 g gęstego jogurtu naturalnego ( typu greckiego )
– 2 średniej wielkości ogórki szklarniowe
– 5 większych ząbków czosnku
– 2 łyżki majonezu
– sól, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Ogórki obieramy za skórki i trzemy na tarce z dużymi oczkami, a następnie solimy i odstawiamy w misce na 15 minut. Po tym czasie ogórki mocno odciskamy z wody (najlepiej na sicie).

Czosnek miażdżymy, siekamy, solimy i rozcieramy w moździerzu lub na desce.

Do jogurtu dodajemy odciśnięte ogórki, czosnek i majonez, a następnie całość mieszamy doprawiając sos solą i pieprzem.

Odstawiamy na pół godziny do lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.