Składniki na farsz dla 4 osób:
– 500 g mięsa wieprzowego ( po 125 g na osobę )
– 1 średnia cebula
– 1 żółtko
– 2 łyżki kaszy manny (można dać trochę więcej w zależności od konsystencji po wymieszaniu )
– sól, pieprz czarny mielony
Składniki na placki dla 4 osób:
– 800 g kartofli po obraniu ze skórki
– 1 średnia cebula
– 2 jajka
– 4 łyżki mąki pszennej ( można dać trochę więcej w zależności od konsystencji po wymieszaniu )
– sól, pieprz czarny mielony
– olej rzepakowy lub smalec
Sposób przygotowania:
Mięso mielimy, a cebulę kroimy drobno w kosteczkę, solimy i podsmażamy na oleju.
Następnie do mięsa dodajemy żółtko, kaszę manną, przestudzoną cebulę i całość mieszamy doprawiając farsz solą i pieprzem.
Obrane kartofle oraz cebulę trzemy na tarce z małymi oczkami.
Dodajemy mąkę, jajka, pieprz, sól i mieszamy, a następnie próbujemy i ewentualnie jeszcze przyprawiamy pieprzem i solą.
Na patelnię z rozgrzanym olejem lub smalcem nakładamy porcję tartych kartofli i formujemy placek o średnicy około 15 cm. Następnie na placek układamy spłaszczoną porcję mięsa i przykrywamy całość drugą trochę mniejszą porcją tartych kartofli ( w sumie 1/4 całości masy kartoflanej na 1 placek ).
Smażymy na małym ogniu, żeby placek zbyt szybko się nie przypiekł przewracając go ze dwa razy z każdej strony.
Po usmażeniu odsączamy placek z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Moja propozycja podania to sos czosnkowy z ogórkami, ale można placki takie podać z sosem grzybowym, mięsnym, śmietaną, sosem koperkowym, musztardowym, czosnkowym lub sosem tzatziki.
W trakcie tarcia kartofli pojawi się płyn (ilość zależy od gatunku użytych kartofli) i jeżeli jest go dużo to można odlać do miseczki i po odstaniu wylać, a skrobię, która osiądzie na dnie dodać z powrotem do masy (używamy wtedy mniej mąki).
Przepis na sos czosnkowy ze świeżymi ogórkami poniżej:
Sos czosnkowy ze świeżymi ogórkami.






Dodaj komentarz