Placek kartoflany z mięsem wieprzowym oraz sosem czosnkowym z ogórkami.

Składniki na farsz dla 4 osób:

– 500 g mięsa wieprzowego ( po 125 g na osobę )
– 1 średnia cebula
– 1 żółtko
– 2 łyżki kaszy manny (można dać trochę więcej w zależności od konsystencji po wymieszaniu )
– sól, pieprz czarny mielony

Składniki na placki dla 4 osób:

– 800 g kartofli po obraniu ze skórki
– 1 średnia cebula
– 2  jajka
– 4 łyżki mąki pszennej ( można dać trochę więcej w zależności od konsystencji po wymieszaniu )
– sól, pieprz czarny mielony

– olej rzepakowy lub smalec

Sposób przygotowania:

Mięso mielimy, a cebulę kroimy drobno w kosteczkę, solimy i podsmażamy na oleju.

Następnie do mięsa dodajemy żółtko, kaszę manną, przestudzoną cebulę i całość mieszamy doprawiając farsz solą i pieprzem.

Obrane kartofle oraz cebulę trzemy na tarce z małymi oczkami.

Dodajemy mąkę, jajka, pieprz, sól i mieszamy, a następnie próbujemy i ewentualnie jeszcze przyprawiamy pieprzem i solą.

Na patelnię z rozgrzanym olejem lub smalcem nakładamy porcję tartych kartofli i formujemy placek o średnicy około 15 cm. Następnie na placek układamy spłaszczoną porcję mięsa i przykrywamy całość drugą trochę mniejszą porcją tartych kartofli ( w sumie 1/4 całości masy kartoflanej na 1 placek ).

Smażymy na małym ogniu, żeby placek zbyt szybko się nie przypiekł przewracając go ze dwa razy z każdej strony.

Po usmażeniu odsączamy placek na papierowym ręczniku.

Moja propozycja podania to sos czosnkowy z ogórkami, ale można placki takie podać z sosem grzybowym, mięsnym, śmietaną, sosem koperkowym, musztardowym, czosnkowym lub sosem tzatziki.

W trakcie tarcia kartofli pojawi się płyn (ilość zależy od gatunku użytych kartofli) i jeżeli jest go dużo to można odlać do miseczki i po odstaniu wylać, a skrobię, która osiądzie na dnie dodać z powrotem do masy (używamy wtedy mniej mąki).

Przepis na sos czosnkowy z ogórkami poniżej:

Sos czosnkowy z ogórkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.