– 500 g mąki pszennej wrocławskiej typ 500 + dodatkowo 50-100 g do podsypania podczas wyrabiania – 250 g mąki żytniej typ od 720 do 1400 – 1 szklanka ciepłej wody ( szklanka 250 ml ) – 1/3 szklanki oleju rzepakowego ( najlepiej tłoczonego na zimno ) – 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru pudru
– ewentualnie do bułek możemy dodać siemię lniane, kminek, czarnuszkę, żurawinę, prażoną cebulkę, prażony słonecznik, prażoną dynię, czosnek niedźwiedzi, orzechy lub inne dodatki
Sposób przygotowania:
W garnuszku do ciepłej maślanki dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru pudru i łyżkę mąki – mieszamy i odstawiamy na około 10-15 minut w ciepłe miejsce, żeby nasz zaczyn wyrósł.
Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, wyrośnięty zaczyn, ciepłą wodę zmieszaną z solą i olej. Wszystko mieszamy i wyrabiamy ręcznie ciasto dodając trochę mąki – następnie wkładamy ciasto do metalowej miski, lub naczynia żaroodpornego wysypanego mąką (żeby ciasto się nie przykleiło) i przykrywamy ściereczką.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 50-60 C i wyłączamy.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika miskę lub naczynie żaroodporne na około 25 minut i zamykamy drzwiczki na 10 minut, a następnie uchylamy je – ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wkładamy z powrotem do większej miski lub wykładamy na stolnicę (ewentualnie blat kuchenny) i lekko uderzamy pięścią, żeby je odgazować. Oprószamy dłonie mąką, dzielimy ciasto na 12 części i z każdej formujemy okrągłą bułeczkę (w tym momencie dodajemy ewentualne dodatki).
Bułeczki układamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Jednocześnie możemy włączyć piekarnik, żeby się nagrzewał i czekamy około 20 minut do wyrośnięcia bułek.
Przed samym włożeniem do piekarnika smarujemy bułki ciepłym mlekiem.
Blachę wkładamy na drugi stopień od dołu piekarnika i w zależności jak mocno wypieczone bułki chcemy mieć to czas pieczenia kształtuje się od 20 do 25 minut bez termo obiegu w temp. 220 C ustawiając piekarnik góra-dół.
Dodaj komentarz