Surówka z białej rzodkwi, jabłka, pora oraz marchewki.
Składniki:
– 1 biała rzodkiew ( waga około 600-700 g ) – 1 większe jabłko – 1 średnia marchewka – 1 średni por – 1 łyżeczka soku z cytryny – sól, czarny pieprz, cukier – majonez oraz gęsty jogurt
Sposób przygotowania:
Białą rzodkiew obieramy ze skórki, trzemy na tarce o dużych oczkach i mocno odciskamy z nadmiaru wody.
Jabłko obieramy ze skórki i również trzemy na dużych oczkach, a następnie skrapiamy je sokiem z cytryny.
Marchewkę obieramy ze skórki, trzemy na tarce o drobnych oczkach.
Por obieramy z wierzchnich liści, białą część oraz kawałek zielonej kroimy wzdłuż na pół, myjemy i osuszamy, a następnie każdą połówkę ponownie kroimy wzdłuż na dwa razy i później całość na drobne paseczki. Jeżeli ktoś ma problemy z trawieniem pora to proponuje sparzyć go wrzątkiem na sicie i wystudzić przed dodaniem do surówki.
Wszystkie składniki wkładamy do miski, dodajemy na początek po 1 łyżce majonezu i jogurtu (jeżeli stwierdzimy, że za mało to można dodać więcej) oraz doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.
Dodaj komentarz