Fasola z mielonym mięsem, pieczarkami, kiełbasą oraz makaronem.
Składniki:
– 1 kg mięsa mielonego wieprzowego ( łopatka, szynka )
– 600 g ulubionej kiełbasy ( użyłem ze świniobicia )
– 1 kg pieczarek, 3 średnie cebule
– 2 duże puszki czerwonej fasoli, 1 duża puszka białej fasoli
– 1 duża puszka kukurydzy
– 500 g makaronu z pszenicy durum ( małe kolanka lub świderki )
– masło, olej rzepakowy
– 3 opakowania Fix Knorra Chili Con Carne w proszku – każde na 300 ml
– 2 zupy ogonowe w proszku z Winiar – każda na 500 ml
– sól, pieprz czarny mielony, papryka słodka, ulubione inne przyprawy
– garnek 6 l
Jeżeli ktoś lubi pikantniejsze potrawy to może dodać chili w płatkach lub mielony pieprz cayenne.
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją – polecam makarony z pszenicy durum.
Zupy ogonowe oraz Fix Chili Con Carne rozpuszczamy w 2 litrach zimnej wody.
Kukurydzę oraz fasolę czerwoną i białą odsączamy z płynu na sicie.
Pieczarki kroimy w plasterki lub kostkę i smażymy na maśle – pod koniec smażenia przyprawiamy solą i pieprzem.
Do garnka wrzucamy pokrojoną w pół plasterki kiełbasę i smażymy na niewielkiej ilości oleju.
Następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę i posoloną cebulę – wszystko razem smażymy i jak cebula będzie miękka dodajemy mielone mięso.
Całość dosyć często mieszamy, żeby nam się nie przypaliło za bardzo i jak z mięsa podczas smażenia odparuje woda to zalewamy przygotowaną wcześniej mieszanką ( zupa ogonowa + fixy ).
Doprowadzamy zawartość garnka do zagotowania i dusimy kilka minut pod częściowym przykryciem na małym ogniu.
Następnie dodajemy usmażone wcześniej pieczarki i po kilku minutach kukurydzę oraz fasolę.
Po ponownym zagotowaniu dodajemy ugotowany wcześniej makaron i jeżeli konsystencja nam odpowiada to przyprawiamy potrawę pod własny smak papryką słodką oraz solą i pieprzem.
Jeżeli po dodaniu makaronu potrawa jest dla nas za gęsta to najpierw przed dodaniem przypraw dolewamy wrzątek w takiej ilości, żeby uzyskać konsystencję odpowiadającą naszym preferencjom.
Część można na gorąco przełożyć do słoików i po wystudzeniu przechowywać w lodówce lub zamrozić w pojemnikach.
=====================================================================
Dodatkowo możemy słoiki pasteryzować w garnku z wodą – około 20 minut.
Dno garnka wyścielamy wtedy złożoną gazą, wkładamy słoiki, zalewamy ciepłą wodą na wysokość 3/4 słoików i od czasu zagotowania wody zmniejszamy płomień palnika i pasteryzujemy 20 minut.
Po wyciągnięciu słoiki odwracamy do góry dnem i układamy na desce drewnianej lub jakiejś podkładce odpornej na gorąc. Po 30 minutach możemy je obrócić i wystudzone przechowujemy w lodówce.
=====================================================================
Super! Dzięki, jakoś nie znałem tego przepisu. Jestem ostatnio na etapie zapełniania spiżarki, robiłem niedawno mięsko do słoików. Następny będzie ten przepis:) zdrówka i pozdrawiam!
Pozdrawiam 👍😊