opcja z alkoholem to 50 gram wódki – około 5 g na 1 osobę
Proporcje można zmniejszać lub zwiększać, a zasada jest bardzo prosta.
Na jedną osobę 1 jajko, 1 łyżka cukru i 1 łyżeczka żelatyny + sok z wyciśniętej ćwiartki cytryny.
Sposób przygotowania:
Szpajzę robi się na dwa sposoby: pierwszy ( obecne czasy ) jest szybszy z wykorzystaniem miksera, natomiast drugi to tradycyjny robiony wyłącznie ręcznie – każdy może sam wybrać ten sposób, który mu odpowiada.
Pierwszy sposób:
Jajka w skorupkach należy sparzyć wrzątkiem. To samo dotyczy cytryn, które należy wyszorować i również sparzyć wrzątkiem.
Następnie oddzielamy białka od żółtek, a z cytryn ścieramy skórkę ( bez białej części ) i wyciskamy z nich sok.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i podgrzewamy ją w szklance jak na zdjęciu ( cały czas mieszając ) – następnie odstawiamy, żeby przestygła do temperatury naszego ciała, czyli jak dotykamy szklanki ma nas nie parzyć.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno dodając w trakcie miksowania cukier, żółtka, sok z cytryny oraz żelatynę i ewentualnie alkohol.
Masa po dodaniu żelatyny dosyć szybko tężeje, więc w miarę szybko przelewamy ją do pucharków lub misek, które wkładamy na 45 minut do lodówki.
Następnie szpajzę możemy przyozdobić startą skórką z cytryny oraz startą czekoladą lub podajemy ją z bitą śmietaną i owocami.
Drugi sposób:
Żelatynę rozpuszczamy, a gdy napęcznieje zagotowujemy i studzimy.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę ( kogel-mogel ), dodajemy wyciśnięty sok z cytryn i ewentualnie alkohol.
Następnie mieszamy i dodajemy ubite ręcznie na sztywną pianę białka.
Całość delikatnie i dokładnie mieszamy dodając żelatynę, a następnie w miarę szybko wlewamy do pucharków lub misek, które wkładamy na 45 minut do lodówki.
Przyozdabiamy szpajzę podobnie jak przy pierwszym sposobie.
Dodaj komentarz